Deerlijkenaar Bert Schelfhout vijfde kandidaat-voorzitter Open VLD: “Vernieuwing moet alle kansen krijgen”

Bert Schelfhout is vijfde kandidaat-voorzitter. © Archief KW

Bert Schelfhout, de eerste schepen van Deerlijk, stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van Open VLD. Dat bevestigt hij aan de kranten van Mediahuis. Hij is zo de vijfde kandidaat om de partij te leiden. Ook vorig jaar deed hij al een gooi naar het voorzitterschap, maar verloor toen van ontslagnemend voorzitter Tom Ongena.

In juli vorig jaar haalde hij het nieuws met de online petitie redopenvld.be. Daarmee eiste hij samen met enkele rebelse leden nieuwe verkiezingen voor een partijbestuur, na het plotse vertrek van Egbert Lachaert. Hij stelde zich tevens kandidaat, maar verloor tegen ontslagnemend voorzitter Tom Ongena.

Nieuw Liberaal Contract

“Als de leden zoeken naar een kandidaat die hetzelfde zegt voor de verkiezingen als erna, dan maak ik een grote kans”, zegt Schelfhout aan De Standaard. Hij voegt toe dat hij als enige vorig jaar durfde te zeggen dat de partij niet met Alexander De Croo naar de verkiezingen kon. “Ik vond dat hij gerust op plaats 2 kon staan, maar dat we vernieuwing alle kansen moesten geven. En kijk, nu stelt iedereen vast dat het moeilijk is om met de mensen die nu verkozen zijn en tot voor kort in een regering zaten, oppositie te gaan voeren. Tja, dat is dus precies waarvoor ik waarschuwde.”

Als programma stelt hij een ‘Nieuw Liberaal Contract’ voor, dat hij opstelde na een denkoefening met 180 leden. Dat bestaat uit zes breekpunten, met als eerste: de lasten verlagen en het overheidsbeslag doen dalen van 54 naar 44 procent. Maar ook emancipatie, privacy en zelfbeschikkingsrecht komen aan bod.

De kandidaturen voor de voorzittersverkiezing moeten maandag (08/07) ten laatste binnen zijn. Schelfhout is de vijfde kandidaat, naast Eva De Bleeker, Tineke Van hooland, Maurits Vande Reyde en Vincent Verbeecke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier