Brugse lijst L99 dreigt aan onvoldoende handtekeningen te geraken voor de verkiezingen
De Brugse lijst L99 dient bij de overheid een klacht in, omdat het digitaal platform Martine technische mankementen zou vertonen. De partij moet 500 handtekeningen van burgers verzamelen om te mogen deelnemen aan de Vlaamse verkiezingen, honderd handtekeningen voor de Brugse kiesstrijd. De tijd dringt, de kans dat de partij niet aan de nodige handtekeningen geraakt, wordt alsmaar groter. “Bijna de helft van de burgers die ons steunen, slagen er niet in om zich te registreren en gebruik te maken van het systeem”, zegt Kurt Lycke, partijvoorzitter van L99.
Nieuwe partijen, die willen deelnemen aan de verkiezingen, moeten anno 2024 niet meer per se van deur tot deur gaan schooien, om 500 handtekeningen te verzamelen. Tegenwoordig kun je dat online doen via het digitaal platform Martine. Dat probeert ook de Brugse partij L99 te doen. Maar blijkbaar lukt dit niet, L99 klaagt dit in een open brief aan.
Technische problemen
“Er zijn ernstige technische en gebruikersproblemen met betrekking tot Martine, die dringend dienen opgelost te worden”, stelt partijvoorzitter Kurt Lycke. “Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om ervoor te zorgen dat het kiessysteem, ons democratisch recht en de democratie vlekkeloos kunnen functioneren.”
“Maar het is zorgwekkend dat, ondanks herhaalde klachten van nieuwe partijen, het ministerie geen verantwoordelijkheid lijkt te nemen voor een grondig onderzoek naar de gemelde problemen. In plaats daarvan wordt de verantwoordelijkheid simpelweg bij de nieuwe partijen gelegd.”
500 burgers
“Wijzelf hebben herhaaldelijk geprobeerd om gebruik te maken van het systeem, bijna de helft van de personen (meer dan 45%) die ons expliciet wilden steunen, slaagden hier niet in”, vervolgt ondervoorzitter Guy Brunet. “De vele klachten over de complexiteit van de procedure en technische problemen wijzen op diepgaande problemen, zowel functioneel als qua gebruiksgemak. Deze kwesties resulteren er feitelijk in dat niet alleen 500 burgers overtuigd moeten worden om ons te steunen, maar bijna duizend.”
Volgens Kurt Lycke zijn de gevolgen van “dit wankelende proces” ernstig: “Burgers worden verhinderd om ons te steunen, ondanks hun wens dit te doen. Slechtzienden, blinden, ouderen en personen met beperkte schrijfvaardigheden worden uitgesloten van hun democratisch recht om deel te nemen. Dit ondermijnt het democratische proces op een cruciaal moment voor het verzamelen van steunverklaringen en geeft aan dat het politieke systeem vernieuwing en inclusiviteit in de weg staat.”
Guy Brunet hekelt ook het gebrek aan informatie naar de gemeenten: “Dat is een zoveelste grote hindernis. Ondanks beweringen over uitgebreide informatieverspreiding, moeten wij in elke gemeente waar wij ondersteuningen binnenbrengen alles uitleggen. Vrijwel niemand is op de hoogte van het bestaan van de procedure en van de vereiste om honderden handtekeningen te verzamelen. Veel mensen aarzelen bovendien om hun persoonsgegevens te delen, mede vanwege dit gebrek aan informatie.”
Foutmelding
Volgens Kurt Lycke ondervinden gebruikers van Apple telefoons (die het besturingssysteem iOS gebruiken) problemen bij het tekenen nadat ze via sociale media op de Martine-toepassing zijn terechtgekomen. Maar ook gebruikers van telefoons die het besturingssysteem iOS of Android gebruiken, slagen er niet in om onze lijsten te ondertekenen nadat ze, na het scannen van een QR-Code lezer, op de Martine-toepassing belanden. Na doorverwijzing naar de itsme App, belanden onze potentiële ondertekenaars weer in hun browser waar ze de zoveelste foutmelding zien.”
“Zelf bevestigde ondersteuningen worden niet toegevoegd aan onze digitale lijst, wat ook niet verwonderlijk is gezien de waslijst aan problemen”, aldus L99, die de overheid dringend verzoekt om deze technische problemen voor te leggen aan onafhankelijke deskundigen voor analyse en beoordeling.
Juridische stappen
“Gezien de strakke deadlines, verzoeken wij u om dringend een adequaat antwoord te bieden en de nodige maatregelen te treffen. Anders zien wij ons genoodzaakt om juridische stappen te ondernemen vanwege de ernstige belemmering van ons democratisch recht en de toegankelijk van het systeem”, aldus Kurt Lycke.
Vincent Verbeecke, woordvoerder van Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, stelt dat Vlaanderen momenteel een audit laat uitvoeren naar Martine: “Vlaanderen is evenwel enkel bevoegd voor de organisatie van de lokale verkiezingen. Als L99 lokaal wil meedoen heeft die partij slechts 100 handtekeningen nodig. Die hoeven niet online verstrekt te worden, ze kunnen ook fysiek verzameld worden. Voor de Vlaamse en federale verkiezingen moet ik u doorverwijzen naar de federale overheid.”
Software
Nick Gyselinck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, is resoluut: “Het platform Martine is sedert 2019 operationeel. Er is geen enkel probleem met de software, ik heb geen weet van klachten. Ik wil erop wijzen dat nieuwe partijen nog altijd op papier handtekeningen kunnen verzamelen. Als je online handtekeningen wil registeren, moet elke ondertekenaar dat doen via itsme. Het is belangrijk dat de browser van hun computer up-to-date is, anders lukt het niet.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier