De teerlingen zijn geworpen, de kiezer heeft beslist. We trekken vijf belangrijke lessen voor Brugge uit de stembusgang, die ons land zondag deed daveren op zijn grondvesten. Want als het regent in Brussel, druppelt het in Brugge. Zeker met die vaak harde westenwind.
1. In Brugge behaalde het Vlaams Belang minder stemmen dan op het West-Vlaamse platteland
N-VA werd zondag zowel voor het Vlaams Parlement als voor de Kamer de grootste partij in Brugge, met respectievelijk 20,2 en 21,2% van de stemmen. Op Vlaams niveau ademt Vlaams Belang in Brugge met 19,8 procent van de stemmen in de nek van N-VA. Op federaal niveau eindigt VB derde en moet ze Vooruit laten voorgaan. Opvallend: de Kortrijkse Melissa Depraetere, nationaal voorzitter van Vooruit, is met 7.514 voorkeurstemmen de populairste politica in Brugge. Zelfs uittredend Vlaams minister Hilde Crevits uit Torhout moet buigen voor rode Melissa: ‘ons Hilde’ haalde op de Vlaamse kieslijst 191 voorkeurstemmen minder.
VB-boegbeeld Stefaan Sintobin wijst erop dat zijn partij met 3 procent vooruitgaat en dus in Brugge de morele winnaar is omdat N-VA minder stijgt: “Wij zitten sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in een stijgende lijn. De resultaten van 9 juni bieden hoop en perspectief voor de gemeenteraadsverkiezingen.”
Toch kleurt Brugge minder zwart dan West-Vlaanderen, waar het Vlaams Belang voor het Vlaams parlement 25,50% van de stemmen haalde (+5,29%) en voor de Kamer 24,52% (+4,15%) en de grootste partij is. Vanwaar dit verschil? Ongetwijfeld zal het stikstofdossier en het Ventilus-project in landelijke gebieden in onze provincie meer meegespeeld hebben in het stemgedrag. VB heeft zich de voorbije maanden opgeworpen als bondgenoot van de boeren in beide dossiers.
2. Bruggeling Tom Vandendriessche (VB) scoort fors en gaat opnieuw naar Europa
Tom wie? Vraag aan de doorsnee Bruggeling wie Tom Vandendriessche is en hij blijft het antwoord schuldig. Hij zetelt nochtans sinds juli 2019 in het Europees Parlement. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2018 behaalde hij als opvolger al 70.000 voorkeurstemmen. Nu kleurden 315.151 Vlaamse kiezers het bolletje achter zijn naam op de Europese lijst van Vlaams Belang. Hij moet in heel België enkel voormalig premier Sophie Wilmès (MR) laten voorgaan!
“Ik behaalde het meeste aantal voorkeurstemmen uit de geschiedenis van mijn partij”, glundert deze politicus, die weliswaar in Leuven geboren werd maar sinds zijn zesde levensjaar in Brugge woont. Voor hij zijn studies politieke wetenschappen en een Master of Science in de bedrijfseconomie aan de UGent aanvatte, was hij tijdens zijn humaniora voorzitter van de Brugse NJSV. “Ik behaal zelfs de grootste penetratiegraad, dat is de verhouding tussen mijn stemmen en het totaal aantal stemmen. Ik ben trots, Vlaams Belang wint ook de Europese verkiezingen in ons land en wordt daar de grootste partij met 14,5% van de stemmen. We kunnen drie afgevaardigden naar Europa sturen.”
Tom Vandendriessche, die in het kanton Brugge 10.916 en in Brugge zelf 5.555 voorkeurstemmen behaalde, kijkt ook reikhalzend uit naar de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge, waar hij voor Vlaams Belang lijstduwer is: “Als ik op een lijst sta, is het om verkozen te raken én te zetelen. Als je het niet meent, ben je niet serieus bezig als politicus. We willen in Brugge het cordon sanitaire breken en zijn een positief programma aan het samenstellen. Er loopt een en ander mis in onze stad, waar het bestuur het woke-extremisme steunt. De problematiek van de grootsteden is bij ons beland, met geweld en toenemend druggebruik.”
3. CD&V is de grootste verliezer in Brugge
CD&V verloor voor de Kamer 4,6% van de stemmen en strandt op 14,2%. Voor de Vlaamse lijst is het verlies nog groter (-6,7%), CD&V zakt er tot 15,2%. Vlaams minister Hilde Crevits behoedde CD&V met 7.323 voorkeurstemmen voor een nog grotere afgang.
Vooruit is de grootste stijger. Met 18,8% (+5,2%) van de stemmen voor het Vlaams Parlement is deze partij nu de derde grootste in Brugge. Voor de Kamer is Vooruit, dankzij een stijging van 3,8%, zelfs de tweede populairste partij met 19,7%.
Burgemeester Dirk De fauw: “Uiteraard maakt het verlies van mijn partij mij niet bijzonder gelukkig. De West-Vlaamse CD&V heeft in 2019 minder pluimen verloren dan in andere provincies en krijgt nu een wat groter verlies te verwerken. Toch is er geen reden om onmiddellijk te vrezen dat eenzelfde verlies zich zou aftekenen op 13 oktober. Bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt er meer persoonsgericht gestemd wordt dan op basis van ideologie. De mensen stemmen voor personen die iets gerealiseerd hebben en in wie ze vertrouwen hebben.”
“Ik voel dat de Brugse bevolking tevreden is over het beleid. Volgens de Vlaamse stadsmonitor is 85 procent van de Bruggelingen trots op onze stad, de hoogste score van alle centrumsteden. De voorbije maand hoorde ik vaak dat de Brugse bevolking het bijzonder waardeert dat ik niet naar Brussel wil, maar mij enkel en alleen met Brugge wil inlaten. Dit in tegenstelling tot andere lijsttrekkers die absoluut parlementslid wilden worden en pas in tweede instantie naar Brugge kijken.”
“Er is nog altijd een zeer groot verschil tussen het aantal stemmen die de Brugse deelnemers aan de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in Brugge behaalden én de 15.289 voorkeurstemmen van de huidige Brugse burgemeester bij de laatste lokale verkiezingen van 2018.”
Hoe hebben de Brugse boegbeelden gescoord in eigen stad? Die cijfers kunnen interessant zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op de Vlaamse kieslijst kroont lijsttrekker Pablo Annys (Vooruit), die zich als kandidaat-burgemeester profileert, zich tot keizer, met 4.477 voorkeurstemmen van Brugse kiezers. Jasper Pillen (Open VLD) behaalde in Brugge 3.256 stemmen, Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) 1.320, Nele Caus (N-VA) 1.214 en Geert Van Tieghem (N-VA) 1.066.
Op de federale kieslijst kon voormalig dauphin Franky Demon (CD&V) in Brugge 4.171 mensen overtuigen, Maaike De Vreese (N-VA) 2.977, Annick Lambrecht (Vooruit) 2.516 en Mercedes Van Volcem (Open VLD) 2.313.
5. N-VA pleit voor een raketcoalitie, niet alleen in Vlaanderen maar ook in Brugge
Geel, oranje en rood. Zonder blauw. Dat is de droom van N-VA’ers Nele Caus en Geert Van Tieghem, die staan te trappelen om vanaf volgend jaar deel te nemen aan het Brugs bestuur. Een lokale coalitie tussen N-VA, Vooruit en CD&V, net zoals allicht in Vlaanderen het geval zal zijn. N-VA hoopt vanaf 2025 Open VLD te vervangen in het schepencollege.
Feit is dat de liberalen zondag met 3,2% zakten naar 8,1% van de stemmen voor de Kamer. Op de Vlaamse lijst daalde Open VLD met 2,1% naar 8,5% van de stemmen. In vergelijking met de desastreuze cijfers in heel Vlaanderen houden de Brugse liberalen nog relatief stand. Al verliezen ze in Brugge toch meer stemmen dan Groen, dat op de Vlaamse lijst nog 10,4% van de Bruggelingen (-1,3%) wist te overtuigen. Voor de Kamer telde Brugge 10% groene stemmers (-2,4%). PVDA rijft op beide lijsten 6 procent van de stemmen binnen en groeit met 1,5% in Brugge.
N-VA wil de afstraffing van de Vivaldi-regering maar al te graag doortrekken naar Brugge. Een extra reden voor die wissel van de wacht is dat de Brugse liberalen maar één vertegenwoordiger zullen hebben in Brussel: Vlaams parlementslid Jasper Pillen. Partijgenote Mercedes Van Volcem raakte vanop de tweede plaats niet verkozen in de Kamer. Bijgevolg kan Open VLD in Brussel veel minder zwaar wegen voor Brugse dossiers. Als pluspunt voor Open VLD geldt dan weer dat de liberalen de voorbije vijf jaar goed hebben samengewerkt met CD&V en Vooruit in Brugge.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier