Waar bij de vorige Vlaamse en federale verkiezingen N-VA op alle niveaus in Dentergem nog als grootste partij naar voor kwam, moet het nu die eer laten aan Vlaams Belang. De Vlaams-nationalisten gaan er vijf procent op vooruit en flirten met percentages van 27,9 en 29 procent. Net zoals op landelijk vlak krijgt CD&V er klappen, maar ook N-VA boert achteruit. Burgemeester Koenraad Degroote, die voor het eerst niet meer mee deed, geeft zijn analyse.
1. N-VA niet langer de grootste
Op Vlaams niveau haalt Vlaams Belang 29 % in Dentergem, goed voor een stijging van maar liefst 5 %. Een gelijkaardig effect zien we op federaal niveau met een stijging naar 27,9 %. N-VA moet Vlaams een half procentje inboeten en strandt op 25,6 %, terwijl het voor de Kamer wél een fikse tuimeling van maar liefst 8,6 % maakt. “Ik stel ook vast dat in veel West-Vlaamse gemeentes Vlaams Belang zijn opmars maakt”, zegt de burgemeester. “Een verrassing vind ik dat niet, als je kijkt wat er op nationaal niveau gebeurt. N-VA houdt Vlaams nog redelijk stand, maar voor de Kamer is er indertijd een forse achteruitgang. Het is de eerste keer dat ik niet langer mee deed aan de federale verkiezingen (Degroote was vroeger Kamerlid, maar kon bij de verkiezingen van 2019 geen zitje meer verzilveren en besloot toen met de nationale politiek te stoppen, red.). Moest dat wel het geval geweest zijn, dan ging dat inderdaad een paar procenten gescheeld hebben. Of ik dat spijtig vind? Niet echt, voor mij is dat intussen een afgesloten hoofdstuk.”
De socialisten gaan er met 2,9 % ook wat op vooruit, CD&V slikt Vlaams toch wat verlies, maar kan voor de Kamer redelijk stand houden. Ook hier is Open VLD, zoals de nationale tendens weergeeft, de grote verliezer, maar ook de groenen incasseren klappen.
2. Lokaal geen gevolgen
Dat de burgemeester er niet bepaald wakker van ligt, is omdat hij zich vooral inzet op gemeentelijk vlak. De cijfers geven hem op dat vlak ook gelijk. Amper zeven procent van de inwoners heeft volgens de Vlaamse Vertrouwensbarometer vertrouwen in de federale overheid, op Vlaams vlak amper 13 procent. Degroote is al 36 jaar burgervader en heeft met Eendracht een vrij kleurloze lijst, al is hij zelf van N-VA-signatuur. “Hier liggen de mensen niet zo wakker van Brussel, dus de resultaten van deze verkiezingen spelen geen rol voor oktober”, zegt hij. “Het behoud van het landelijk karakter wordt hier nogal hoog in het vaandel gehouden. Misschien is dat ook wel een verklaring waarom Vlaams Belang zo hoog scoorde. Bij mijn weten zijn er echter geen plannen om hier met een lokale lijst van die partij te beginnen.”
3. Voor U kan geen potten breken
Er was in Groot-Dentergem slechts één kandidaat die mee deed aan de verkiezingen. Pascal Vande Velde kwam op bij Voor U en was op de Vlaamse lijst derde opvolger. Potten kon hij echter allerminst breken. Hij behaalde drie stemmen en zijn partij strandde er op 1,1 %. Voor de Kamer was dat 1,3 %. Aan wie de Dentergemnaar dan wel zijn voorkeurstem gaf? Voor de Kamer kozen de meesten voor Jean-Marie Dedecker (N-VA) en Melissa Depraetere (Vooruit), gevolgd door Nathalie Muylle (CD&V). Voor de Vlaamse lijst blijkt Hilde Crevits de stemmenkampioene, gevolgd door Sander Loones van N-VA.
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier