Na de verkiezingen: Vlaams Belang grote slokop, Open VLD-kandidaten halen mooie persoonlijke score

Tina Ledaine en Lieven Cobbaert, beiden Open VLD, zijn tevreden met hun persoonlijke score. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

Vlaams Belang profiteert op alle fronten het meest van het verlies van de andere ‘gevestigde waarden’. Op Vlaams niveau gaat N-VA er in Ichtegem lichtjes op vooruit, Vooruit stagneert en CD&V, Open VLD en Groen zitten in de hoek waar de klappen vallen. De ‘nieuwe’ partijen Voor U en L99 zorgen zeker niet voor een aardverschuiving.

Vlaams Belang met vertrouwen richting lokale verkiezingen

Federaal zijn Open VLD en CD&V ook hier de grote verliezers, Vooruit gaat de verkeerde kant op en Vlaams Belang is de grote slokop.

In Ichtegem wordt Vlaams Belang de grootste partij, met zowel voor het Vlaams Parlement als voor de Kamer een percentage dat rond de 30% hangt. Patrik Wellekens, momenteel het enige gemeenteraadslid van VB ziet de toekomst en meer bepaald de verkiezingen van 13 oktober dan ook met vertrouwen tegemoet. “Ik hoop dat ons succes meer mensen zal kunnen aanzetten om voor hun overtuiging uit te komen en op onze lijst willen staan. Nu worden sommigen nog steeds geïntimideerd door werkgevers of zelfs familie om dat niet te doen. De lijst die wij zullen indienen voor de gemeenteraadsverkiezingen zal heel wat meer namen tellen dan de drie van 2018. En afgaande op ons resultaat nu durf ik zeker hopen op drie zetels”, klinkt het zelfverzekerd.

Vertrouwen bij liberalen

Maar ook bij Open VLD (op gemeentelijk vlak nu Liberaal 2018, straks Team Burgemeester) is er vertrouwen. Lieven Cobbaert (huidig burgemeester): “Je kan moeilijk verwachten dat ik heel gelukkig ben, want mijn partij heeft serieus verlies geleden. Maar wat mijn persoonlijke score betreft, ben ik zeker tevreden. Als je ziet dat ik hier enkel Hilde Crevits moet laten voorgaan wat voorkeurstemmen betreft, en in het kanton Gistel uiteindelijk als eerste Open VLD’er op de vijfde plaats uitkom én in totaal 3.099 voorkeursstemmen kreeg, mag ik zeker niet klagen.”

Tina Ledaine, schepen in Ichtegem, beaamt deze mening. “Ik heb het persoonlijk ook verre van slecht gedaan. In de eigen gemeente de vijfde plaats qua voorkeurstemmen halen na kleppers als Melissa Depraetere en Jean-Marie Dedecker is geen schande denk ik?”

In de eigen gemeente halen Cobbaert en Ledaine een beduidend hoger percentage dan de globale eindscore van hun partij, en daar tanken ze dan ook vertrouwen uit. “Wij gaan met vertrouwen naar de gemeenteraadsverkiezingen”, aldus nog Cobbaert. “We hebben de voorbije jaren hard gewerkt en zullen dat in de toekomst ook blijven doen. Wij willen de stem én de steun van onze bevolking verdienen en dat kan enkel door een grote inzet van iedereen. Maar daar gaan we voor!”

L99 niet teleurgesteld met resultaat

Een van de nieuwkomers in West-Vlaanderen was de lijst L99. Op de vraag of ze niet teleurgesteld is door de weinige behaalde stemmen krijgen we van lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Wanna Mertens meteen een ontkennend antwoord. “Nee! Je moet er ook rekening mee houden dat wij slechts met 10 mensen op de lijst stonden. Bovendien hebben we allerhande tegenslagen gekend tijdens de campagne en kregen we ook zeer weinig media-aandacht. Wij hebben ook alles zelf moeten financieren… Dan is het moeilijk optornen tegen grote kleppers!”

L99 kan volgens Wanna wel rekenen op een groeiende aanhang en ze hoopt dan ook een degelijke lijst te kunnen indienen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De drijfveer is simpel: “Het gemeentebestuur heeft de voorbije legislatuur veel geïnvesteerd in grote projecten, wij willen investeren in ménsen! Armoedebestrijding staat hoog in onze prioriteitenlijst, maar we willen luisteren naar ieders bezorgdheden. We zullen dan ook open debatten organiseren, zodat we ons programma kunnen afstemmen op wat écht leeft bij de mensen.”

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees