Na de verkiezingen: Vlaams Belang enorm in de lift in Vleteren

© Getty Images/iStockphoto
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Ook in Vleteren zijn alle stemmen intussen geteld. Opmerkelijk: van de 537 West-Vlaamse kandidaten op de verkiezingslijsten, was er geen enkele kandidaat uit Vleteren.

1. Vlaams Belang sterkste stijger

Met 17,95% van de stemmen voor het Vlaams Parlement is CD&V voortaan nog slechts de derde grootste partij van West-Vlaanderen. Wat het Vlaams Parlement betreft, is Vlaams Belang de grootste partij in Vleteren met 34,9 procent, een stijging van maar liefst 9,9 procent. De partij is onmiddellijk ook de sterkste stijger in Vleteren. De tweede grootste partij is CD&V met 24,4 procent. De partij kende een daling van 1,8 procent. Op de derde plaats staat N-VA met 13,4 procent in Vleteren, een daling van 3,5 procent. Ook voor de Kamer is Vlaams Belang de grootste partij in Vleteren met 34,7 procent, een stijging van 9,4 procent. Op plaats twee staat CD&V met 20,3 procent, goed voor een daling van 0,6 procent. N-VA sluit de top drie met 14,8 procent, een daling van maar liefst 4,6 procent.

2. CD&V-politici scoren veel voorkeursstemmen

Als we kijken naar het aantal voorkeursstemmen voor het Vlaams Parlement, dan zien we dat CD&V de volledige top vier inpalmt. Ook voor de Kamer gaan de meeste voorkeursstemmen naar een CD&V-kandidaat: het bolletje van Nathalie Muylle werd 144 keer ingekleurd in Vleteren.

3. Eva Ryde en Loes Vandromme moeten lokale belangen verdedigen

Vlaams Belang is in West-Vlaanderen de grootste partij met 25,5 procent van de stemmen voor het Vlaams Parlement. Op de tweede plaats vinden we N-VA met 21,8 procent. “Natuurlijk zijn we tevreden”, laat de partij weten in een eerste reactie. “Iedereen had verlies voor onze partij voorspeld, maar het omgekeerde is waar”, klinkt het bij monde van Eva Ryde, schepen in Ieper. Vanop de tweede plaats mag ze zich opmaken voor een legislatuur in het Vlaams Parlement. “Voor Vleteren en bij uitbreiding de Westhoek is het belangrijk dat onze regio een extra stem in Brussel heeft.” In West-Vlaanderen kreeg Eva Ryde 12.644 voorkeurstemmen, in Vleteren kon ze rekenen op 52 voorkeursstemmen. Vanop de derde plaats op de lijst voor CD&V zetelt Loes Vandromme opnieuw een legislatuur als Vlaams Parlementslid. Ze is Poperings schepen en behaalde 14.759 voorkeurstemmen in de West-Vlaamse kieskring. In Vleteren kon ze rekenen op 231 voorkeursstemmen. Enkel Hilde Crevits haalt meer voorkeursstemmen in de gemeente (274). “Dit toont dat de mensen erkennen dat mijn werk in Brussel belangrijk is. Dat geeft me kracht om het harde werk verder te zetten. Ik ben de stem geweest van Vleteren en bij uitbreiding de hele Westhoek in Brussel. Dat wil ik met heel veel plezier blijven doen.”

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees