Na de verkiezingen : “Verontrustend voor onze samenleving en democratie”

Burgemeester Youro Casier volgde in sportcentrum De Pionier het tellen van de stemmen. (foto EDB)
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Wervik Vlaams Belang behaalde in Wervik een overrompelende overwinning. Voor het Vlaams Parlement haalt de partij meer dan 30 procent. Dat Sarah T’Joens uit Geluwe op de tweede plaats stond, is een van de redenen. Al zijn er meer dan dat.

Met Youro Casier (Vooruit), Bert Verhaeghe (Open VLD) en Sanne Vantomme (N-VA) stonden er drie politieke kopstukken op de lijsten van de Kamer. Dat ze alle drie voor de Kamer kandidaat waren, blijkt puur toeval te zijn. Er stak geen strategie achter. Al had een van hen op de lijst voor het Vlaams Parlement een tegengewicht voor Sarah T’Joens kunnen zijn. Lokaal komt burgemeester Youro Casier uit op 720 voorkeurstemmen en dat is veel meer dan Bert Verhaeghe (323) en Sanne Vantomme (364). “Uiteraard ben ik in Wervik zelf tevreden met het aantal voorkeurstemmen”, reageert de burgemeester. “In Wervik heb ik van alle Wervikse kandidaten het meest voorkeurstemmen.”

1. Wat leerden de huisbezoeken?

Vooruit deed in groep heel veel huisbezoeken, ook in Wervik. “De bekommernissen van de inwoners waren heel divers”, geeft Youro Casier aan. “Dit ging over verschillende zaken, zoals vragen om bomen te snoeien, de koopkracht, de pensioenen, gezondheidszorg en vooral persoonlijke zaken.” Opmerkelijk zijn ook in Wervik de resultaten van het Vlaams Belang. “Dat was eerlijk gezegd onverwachts, dat men ging stijgen, oké, maar zoveel”, aldus de burgemeester. “Deze uitslagen zijn echt verontrustend voor onze samenleving en onze democratie.” Het resultaat van Vooruit opent perspectieven voor de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober. “Gemeenteraadsverkiezingen zijn nu eenmaal geen parlementsverkiezingen”, reageert Casier. “Het is dus heel moeilijk om dit te vergelijken. In oktober zullen we wel zien wat de uitslag is. Wat ik wel weet, is dat ik heel veel zin heb om burgemeester te blijven.”

2.400 stemmen meer voor N-VA

N-VA scoort goed. “Ik ben zeer tevreden over mijn persoonlijke resultaat en zeker dat van de partij, want in vergelijking met 2019 halen we op beide lijsten telkens 400 kopstemmen meer”, reageert de ambulante fruit- en groentehandelaar Sanne. “Het was ondertussen al van 1999 geleden dat ik nog eens deelnam, toen op de lijst van VU-ID. Ik deed dat nu om de partij te steunen, ondanks mijn drukke beroepsbezigheden in de winkel en op ronde. De campagne op alle vrije momenten was alvast heel hectisch.” Wat ook opvalt op de lijst van het Vlaams Parlement, is dat minister Hilde Crevits (CD&V) in Wervik uitkomt op maar liefst 1.010 voorkeurstemmen.

3. Bert Verhaeghe groot in zijn verlies

Bert Verhaeghe (Open VLD) toont zich groot in het verlies van zijn partij. “Het is over het hele land een afstraffing voor mijn partij geworden”, schrijft hij op zijn Facebookprofiel. “Dat doet pijn, maar stemt ook tot grondige reflectie en herbronning voor de partij. Ook lokaal delen we in de klappen. We hebben het niet beter gedaan dan elders. We zijn als Wervik geen eiland en al zeker geen blauw eiland. Zelf haal ik 4.086 voorkeurstemmen in West-Vlaanderen. Daarmee kan ik op zich wel tevreden zijn. Het geeft moed om naar 13 oktober te kijken. Dan gaat het over de stad. We geven nooit op, ook niet als het moeilijk is. Omdat het ook nodig is voor onze stad. Als Team 2030 hebben we een sterke ploeg voor oktober 2024 en samen kunnen we het verschil maken voor Wervik-Geluwe”, klinkt het nog.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees