Na de verkiezingen: Véronique Buyck beperkt de schade voor Open VLD in Ardooie: “Ik voel me gesteund”

Véronique Buyck scoorde voor Open VLD een heel mooi resultaat. (gf) © (gf)

Open VLD scoort in Vlaanderen slecht, maar burgemeester Véronique Buyck deed dat voor diezelfde partij in Ardooie zeer goed. Met 18,1 % behaalde ze ruim meer dan het dubbele van het partijresultaat in de provincie was. Ook in Ardooie is de opmars van Vlaams Belang goed zichtbaar. Maar ook de andere kandidaten van Groen, CD&V en PVDA scoorden relatief goed.

1. Gesteund door de Ardooienaren

“Met 18,1 % haal ik voor de Open VLD een heel goed resultaat in Ardooie. Ook het beste resultaat van alle kandidaten in mijn partij in West-Vlaanderen. Daarnaast kreeg ik in Ardooie en Koolskamp 884 voorkeurstemmen en daarmee ben ik van alle kandidaten van alle partijen in onze gemeente degene met de meeste voorkeurstemmen. Dat zijn zelfs meer voorkeurstemmen dan de 669 die ik in 2019 kreeg. Ik mag gerust zeggen dat ik er persoonlijk voor gezorgd heb dat de Open VLD standhoudt in Ardooie. Zeker als je weet dat mijn partij slechts 8 % in West-Vlaanderen haalt.”

Door die zeer goede score voelt Véronique Buyck zich als burgemeester goed gesteund door de Ardooienaren. “Ik kijk dan ook vol vertrouwen naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. ‘Groep 82’ heeft al een volledige lijst klaar met 8 nieuwe en talentvolle kandidaten die ons al sterk team komen aan vullen. En binnenkort wordt onze lijst voorgesteld.”

Kathleen Verhelle stond op de 12de plaats bij Open VLD en behaalde 3.107 stemmen, in het kanton 394 en in Ardooie 273.

2. De grootste in Ardooie

Vincent Vanhecke van het Vlaams Belang stond op de 10de plaats voor het Vlaams Parlement en behaalde 7.411 voorkeursstemmen. “Een onverhoopt resultaat”, zegt hij. “Tegen mijn vrouw zei ik zondagmorgen nog dat ik al blij zou zijn als ik niet te ver zou afzakken in de lijst, maar integendeel, ik steeg nog een plaats. In Ardooie zijn we trouwens met 29,8 % van de stemmen de grootste partij. Er is dus wel degelijk nood aan een lokale Vlaams Belang-lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.”

Hilde Vansteenkiste stond voor Vlaams Belang op de 10de plaats Europees en behaalde 35.953 stemmen, waarvan 8.502 in de provincie. Ook een goed resultaat.

Veerle Dejaeghere stond op de 2de plaats van de Vlaamse lijst voor Groen, na haar West-Vlaamse kopman en co-voorzitter van de partij Jeremie Vaneeckhout. “Ik behaalde 6.977 stemmen en dat is net geen 1.000 stemmen minder dan mijn voorzitter. In Ardooie stemden 88 mensen voor mij. Groen hield toch min of meer stand. Ik vond het wel jammer dat er tijdens de verkiezingscampagne zo weinig aandacht ging naar het klimaat, naar de mensenrechten, naar het sociale… Nu is het uitkijken naar de komende gemeenteraadsverkiezingen van oktober waar ik met Samenplus de ‘groene’ standpunten verder wil verdedigen.”

3. Goede score vanop niet zo beste plaats

Elien Rosseel stond op de 8ste opvolgersplaats van de CD&V voor de Kamer en behaalde 3.338 voorkeurstemmen. “CD&V heeft geen gemakkelijke campagne achter de rug en toch nog goed scoren vanop een niet zo beste plaats, doet me deugd. Zo’n 287 Ardooienaren stemden voor mij en dat betekent toch wat voor iemand die nog niet zo lang in de nationale politiek zit. In het kanton Tielt behaalde ik 404 voorkeurstemmen. Nu zet ik me met onze nieuwe beweging ‘Stroom’ volop in voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.”

Dave Platteau kwam voor de PVDA op voor de Kamer en behaalde 1.548 stemmen, 59 in het kanton Tielt en 35 in Ardooie.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees