Na de verkiezingen: Sander Loones straks minister of toch liever burgemeester van Koksijde?

N-VA-kopstuk Sander Loones scoorde zondag bijzonder goed bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement. © Belga
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Sander Loones (N-VA) mag victorie kraaien: zijn partij kwam als verkiezingswinnaar uit de bus en hij scoorde 38.449 stemmen als West-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams Parlement.

Ook Greet Verhaeghe en Bjorn Cools stelden zich kandidaat voor N-VA, naast schepen Stéphanie Anseeuw, schepen Charlotte Castelein, Julie Paelinck en Bart Bostoen, die opkwamen voor Open VLDd. Van de tien Koksijdenaars die zich kandidaat stelden voor de verkiezingen, waren er drie Vlaams Belangers voor het Vlaams Parlement: Gil Bonnez, Maria Keymolen en Catherine Paris.

1. Koksijde kleurt geel

Voor Sander Loones was het beslist een opsteker dat de verkiezingen voor Open VLD een groot fiasco waren. “Koksijde-Oostduinkerke kleurt geel”, glundert hij. “Dé ideale kleur voor onze Vlaamse kust. Zeker nu de zomer eindelijk voor de deur staat. N-VA behaalt bij ons 37,5%. Een fantastisch resultaat. Het bevestigt wat ik nu al maanden aanvoel in zovele gesprekken op straat en berichtjes die ik krijg: onze inwoners hebben het gehad met de Vivaldi-partijen en ze hebben het gehad met het huidige gemeentebestuur. Ze willen een nieuwe ploeg en een nieuwe burgemeester. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 haalde ik al meer stemmen dan burgemeester Vanden Bussche. Dat waren er toen 2.797. Met deze verkiezingen behaalde ik er nog meer, het werden 3.581 persoonlijke naamstemmen in onze gemeente alleen al. Een veelvoud van de andere kandidaten uit Koksijde die op andere politieke partijen stonden en ook massaal meer dan Vlaams Belang. Dat we uiteindelijk zelfs 36,5% haalden, toont dat mensen niet alleen voor N-VA, maar vooral ook voor mij persoonlijk en dus eigenlijk voor ‘Samen Met Sander’ hebben gestemd. Die score zie ik echt als een teken van vertrouwen in mij en in onze lokale ploeg.”

2. Sander Loones ambieert burgemeesterssjerp

“Marc Vanden Bussche hoopt dat ik nu naar Brussel vertrek?”, merkt Sander Loones cynisch op. “Vergeet het maar, ik ga in oktober voluit voor de burgemeesterssjerp in onze gemeente. Je kan trouwens perfect én parlementslid én burgemeester tegelijk zijn. Meer zelfs, mijn contacten in Brussel zal ik graag meer dan ooit inzetten voor onze gemeente en onze streek. Om zo recht te trekken waar het Koksijdse gemeentebestuur vandaag veel te weinig in slaagt. Er zijn wel wat dossiers waarvoor ik straks als burgemeester harder op tafel wil slaan in Brussel: de militaire basis, onze watersportclubs, de heraanleg van een reeks gewestwegen, het ondergronds brengen van hoogspanningslijnen in onze gemeente… Stuk voor stuk dossiers waarin blijkt dat het Koksijdse gemeentebestuur vandaag te licht weegt.” Of hij dan toch niet eerder ministeriële ambities heeft, ontwijkt Sander Loones al lachend.

3. Open VLD haalt beste score in kanton Veurne

“Ondanks een stevige achteruitgang voor mijn partij, ben ik trots op mijn sterk persoonlijk resultaat”, zegt Charlotte Castelein. “Vanaf de vijfde plaats op de lijst haalde ik maar liefst 5.351 stemmen en scoor ik ten opzichte van mijn medekandidaten bijzonder goed. Open VLD haalt de beste score van West-Vlaanderen in ons kanton Veurne. Dat geeft mij enorm veel motivatie en vertrouwen om mij verder in te zetten voor Koksijde-Oostduinkerke.”

Schepen Stéphanie Anseeuw stond op de derde plaats op de Europese lijst voor Open VLD. “De peilingen gaven al aan dat Open VLD het minder goed zou doen. De afstraffing is echter groter dan verwacht. Ik hoopte toch op een 10%. Er werd al langer aangegeven dat we te weinig rechts zijn en er te veel moest geschipperd worden bij beleidsbeslissingen. Nu moeten we wel herbronnen. Lokaal hebben onze Koksijdse kandidaten goed stand gehouden, gezien de omstandigheden. Kanton Gistel en Veurne (waaronder Koksijde valt) zijn de beste blauwe regio’s in West-Vlaanderen. Met mijn persoonlijk resultaat ben ik zeer tevreden. Daarbij leert de ervaring dat men bij lokale verkiezingen veel meer voor de persoon dan voor de partij stemt. Dat geeft dan ook moed en goesting voor de verkiezingen van oktober.”

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees