Na de verkiezingen : N-VA-oppositie scoort beter dan lokale mastodont CD&V

De vreugde bij N-VA was zondagavond uiteraard bijzonder groot. Derde van links staat Filip Daem. (foto N-VA)
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

WEVELGEM De verkiezingen zorgden in Wevelgem voor een politieke aardverschuiving. Net zoals op veel andere plaatsen is Vlaams Belang zowel federaal als voor het Vlaams Parlement de grootste. Meest opvallend is dat oppositiepartij N-VA twee keer beter doet dan CD&V, die in de gemeenteraad de absolute meerderheid heeft. Voor de Kamer doet Vooruit beter dan CD&V. Zou het met de gemeenteraadsverkiezingen toch spannend kunnen worden?

1. De cijfers

Voor de Kamer komt Vlaams Belang uit op 24,3 procent, gevolgd door N-VA met 22,6 procent. Of maar liefst 14 procent meer dan vijf jaar geleden. De plaatselijke afdeling profiteert uiteraard van het nationaal succes van de partij en belangrijk was ook dat fractieleider Filip Daem op de lijst voor de Kamer op de zesde plaats stond.

CD&V komt uit op 16,3 procent, of een verlies van 5,4 procent. Nog opmerkelijk in de vlasgemeente is dat Vooruit voor de Kamer de derde grootste partij is met 18,8 procent en dus beter scoort dan CD&V. De socialisten gaan met 4,9 procent vooruit. En nog opmerkelijk is dat van de twaalf kandidaten op de diverse lijsten de plaatselijke mastodont CD&V met de jonge schepen Bas Surmont maar één kandidaat leverde. Hij was kandidaat voor de Kamer.

Voor het Vlaams Parlement komt N-VA uit op 21,3 procent of liefst 13,6 procent meer dan vijf jaar geleden. CD&V strandt op 20 procent en lijdt een fors verlies van 9,9 procent. Dat cijfer is evenwel te nuanceren want in 2019 stond burgemeester Jan Seynaeve op de lijst en was hij als stemmenkanon goed voor 2.688 voorkeurstemmen in eigen gemeente.

2. N-VA tevreden

Naast Vlaams Belang zijn dus de resultaten van N-VA in Wevelgem opmerkelijk. “Ik ben zeer tevreden met het resultaat van de partij en ook met mijn persoonlijke score”, reageert Filip Daem die in Wevelgem voor de Kamer 657 voorkeurstemmen heeft. “Ik behaalde van alle Wevelgemse kandidaten op de federale of regionale kieslijsten, het hoogste aantal stemmen (zijn partijgenote Heidi Craeynest telt 561 voorkeurstemmen voor het Vlaams Parlement, red.). Dan kan men niet anders dan bijzonder trots en dankbaar zijn tegenover iedereen die hieraan heeft bijgedragen.”

“Dat we als partij in Wevelgem even over CD&V weten te springen, is uiteraard leuk en aanmoedigend, maar dan toch ook weer te relativeren. De afwezigheid van de burgemeester in deze verkiezingen heeft zeker een impact gehad op het resultaat van zijn partij. Andere boegbeelden van CD&V hebben het trouwens ook laten afweten, in een poging om hiermee imagoschade te vermijden, die hem of haar parten zou kunnen spelen in oktober. Ik kan mij trouwens ook niet van de indruk ontdoen dat CD&V Wevelgem haar enige kandidaat wat aan zijn lot heeft overgelaten. Ons N-VA-campagneteam heeft daarentegen schitterend werk geleverd, zowel in het straatbeeld als op sociale media, wat iedereen in Wevelgem de voorbije weken ook wel zal gemerkt hebben.

3. VB aan de top

De huidige realiteit in Wevelgem is echter dat noch CD&V, noch N-VA marktleider is. Zonder echt uitgesproken boegbeelden in onze gemeente is Vlaams Belang erin geslaagd om zich in de koppositie te zetten. Dit duidt er toch op dat ook een belangrijk deel van onze inwoners zich niet langer betrokken weet bij het gevoerde beleid, en zich om uiteenlopende redenen afkeert van de politiek. Het Vlaams Belang heeft er haar handelsmerk van gemaakt om al dat ongenoegen te capteren, wat de gestage opmars verklaart.

“Indien we die trend willen doorbreken, moet er in Wevelgem dringend een meer democratisch gedragen beleid komen. We doen er alles aan om dit nu al in oktober tot stand te brengen. Sowieso is dit resultaat voor ons een opsteker en een significante opstap naar de gemeenteraadsverkiezingen”, besluit Filip Daem.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees