In tegenstelling tot de meeste West-Vlaamse steden en gemeenten blijft CD&V in Tielt voor het Vlaams parlement de grootste. De partij zakte wel naar 24%, maar houdt stand. In de Kamer stijgt N-VA dan weer naar de eerste plaats. Vlaams Belang wordt telkens tweede. Ook Vooruit en PVDA boeken winst, Groen en Open VLD verliezen stemmen.
1. CD&V beperkt verlies
Op de kaart van de resultaten van het Vlaams parlement vormt Tielt samen met Wingene, Ruiselede, Pittem, Lichtervelde en Torhout een opvallend oranje eilandje in een zee van geel. Federaal zakte de partij echter naar 12%. Hedwig Verdoodt stond op de elfde plaats voor de Kamer en kreeg 3.210 stemmen. Haar partij verloor Vlaams zes procent, maar Verdoodt is vooral tevreden dat CD&V stand hield in Tielt. “De verdienste van Brecht Warnez (17.518 voorkeurstemmen) is groot, maar ook Glenn Lambert en ik zijn zeker tevreden met ons resultaat. Het was voor ons allebei de eerste keer. Vlaams haalde Glenn de meeste stemmen in het kanton Tielt, terwijl ik federaal zowel in kanton Tielt als in kanton Meulebeke de meeste stemmen haalde. We hebben het dus zeker niet slecht gedaan. Ik denk dat onze positieve manier van campagne voeren een verschil heeft gemaakt.”
2. Nood aan heldere communicatie
Maar in West-Vlaanderen boerde CD&V in het algemeen wel flink achteruit. De schepen nuanceert dat verlies. “Vijf jaar geleden ging de partij in alle provincies achteruit, behalve in West-Vlaanderen. Die tendens heeft ons nu ingehaald. Het moest er ooit eens van komen. In de politiek is alles altijd in beweging. Nu is Vooruit bijvoorbeeld aan een kentering toe, maar ook voor CD&V zal zo’n ommekeer nog komen. Hoe ik de score van Vlaams Belang (die geen afdeling heeft in Tielt, red.) verklaar? Veel heeft te maken met communicatie. Als iets niet vooruit gaat of niet duidelijk is, frustreert dat mensen. Alleen heldere communicatie kan helpen.”
3. Sterke score voor N-VA, maar in oktober liggen kaarten anders
Gemeenteraadslid Roos Baert (N-VA) kreeg van op een opvolgersplaats liefst 4.052 stemmen: “Een groot feest voor N-VA en een duidelijk signaal dat de burger een ander beleid wil. We hadden niet verwacht dat we zo sterk gingen scoren en ik ben ook fier op mijn resultaat als Tieltenaar. Ik vermoed dat het feit dat De Wever meermaals benadrukt heeft dat hij niet met Vlaams Belang in zee zou gaan een verschil gemaakt heeft. Of dit een effect zal hebben in oktober? Een moeilijke vraag. Men stemt bij de gemeenteraadsverkiezingen op mensen, minder op partijen. Lokaal in Tielt willen we met N-VA uiteraard ook een ander beleid, maar de situatie zal in oktober helemaal anders zijn.” Dat laatste is te wijten aan het kartel Team Burgemeester, waar N-VA samen met CD&V Meulebeke en de Tieltse liberalen deel van uit maakt. Nationale partijnamen zullen minder van tel zijn.
4. Vooruit gaat vooruit
Vooruit en PVDA gingen vooruit in Tielt, wat in de lijn ligt met de algemene resultaten. In Tielt kregen de socialisten er Vlaams 3,2% bij en stegen ze naar 14,2%. Provinciaal Vooruit-voorzitter Simon Bekaert, eerste opvolger Vlaams, kon rekenen op 4.136 gekleurde bolletjes. “Daar ben ik zeker tevreden mee, want een opvolgersplaats is iets heel anders dan een effectieve plaats. In het algemeen kan je stellen dat de merknaam Vooruit duidelijk aanslaat bij de mensen.” Opvallend genoeg is Bekaert zelf niet tot bij de stembus geraakt zondag. “Een acute appendicitis. Het begon op vrijdagavond en op zaterdag werd ik geopereerd. Een volmacht was een van de eerste dingen die ik in mijn handen kreeg toen ik wakker werd. Ondertussen ben ik thuis aan het herstellen.”
5. Liberalen ook in Tielt de grootste verliezers
Groen daalde naar 5,6 procent, maar de grootste verliezers zijn ook in Tielt de liberalen. Aarselenaar Joris Tack verdedigde de Tieltse eer van op de elfde plaats voor het Vlaams parlement en kreeg 2.173 voorkeurstemmen. “Ik ben best tevreden met dat resultaat, maar vanzelfsprekend is er weinig reden tot feesten. Dat we een tikje gingen krijgen, was ergens wel te verwachten, maar dat Open VLD het zo slecht zou doen, had ik niet zien aankomen. Er is nood aan een grondige herbronning bij de partijtop.”
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier