Na de verkiezingen: N-VA en Vlaams Belang triomferen, CD&V incasseert forse klap

Ondanks het verlies voor CD&V, wist lokaal kopstuk Maarten Claeys het derde hoogste aantal voorkeurstemmen te behalen met 422 stemmen. © IV
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

De verkiezingsuitslag in Nieuwpoort onthult significante verschuivingen in het politieke landschap van de kuststad. De lokale sterkhouder CD&V verliest fors, ten voordele van N-VA en het Vlaams Belang. Opvallend: Sander Loones (Koksijde) en Jean-Marie Dedecker (Middelkerke) scoren prima in hun buurgemeente voor N-VA.

CD&V, traditioneel een sterke speler in Nieuwpoort, heeft deze verkiezingen aanzienlijke verliezen geleden. In de Kamer blijft N-VA de grootste partij met 29,3%, ondanks een lichte daling van 0,5%. Vlaams Belang wint 5,2% en is nu de op één na grootste partij met 25,5%. Vooruit heeft zijn aanhang met 2,4% vergroot. De CD&V lijdt een verlies van 6,3%,. Opvallend, want op lokaal niveau heeft de partij al jaren een absolute meerderheid. Open Vld zag een daling van 1,8% en PVDA steeg met 1,8%, maar haalde net de kiesdrempel van 5% niet. Groen zakt dan weer met 1,6%.

Net als in grote delen van West-Vlaanderen wordt ook Vlaams Belang de grootste partij in Nieuwpoort met een score van 26,5% voor het Vlaams Parlement. De tweede partij wordt N-VA met 26,2%, gevolgd door CD&V met 15,9%.

1. Maarten Claeys (CD&V) haalt goede persoonlijke score

Maarten Claeys, lokaal voorzitter van CD&V Nieuwpoort en gemeenteraadslid, haalde vanop de tiende plaats op de Vlaamse lijst het derde hoogste aantal voorkeursstemmen in de eigen stad met 422 stemmen. In totaal behaalde hij 4.346 voorkeurstemmen. Hij kan voor CD&V, dat al sinds jaar en dag de absolute meerderheid heeft in de gemeenteraad, een belangrijk stemmenkanon zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen. “De Vlaams Belang-stem is een niet mis te verstane boodschap. De gevolgen van een mislukte integratie, migratie en een sluimerend onveiligheidsgevoel zijn vaak de drijfveren van veel mensen om te verhuizen naar het rustige Nieuwpoort. Dezelfde drijfveren verklaren volgens mij het succes van Vlaams Belang Nieuwpoort moet voor ons de veilige thuishaven blijven. We blijven daarop inzetten en hopen zo de kiezer opnieuw te overtuigen.”

2. Dedecker en Loones scoren in buurgemeente

De N-VA-lijsttrekkers Jean-Marie Dedecker (Kamer) en Sander Loones (Vlaams Parlement) genieten duidelijk ook populariteit in Nieuwpoort. Dedecker haalt er met 1.016 voorkeurstemmen bijna het dubbele van nummer twee Melissa Depraetere van Vooruit. Benieuwd of zoon Dimitri met zijn nieuwe lijst Gezond Verstand op 13 oktober in zijn voetsporen kan treden en de absolute meerderheid van CD&V kan breken in Nieuwpoort. “Ik heb genoeg ‘gezond verstand’ om te beseffen dat dat moeilijk zal zijn. Mijn vader is al 30 jaar een bekend politiek figuur en iedereen weet waarvoor hij staat. Maar ik voel wel dat we met Gezond Verstand Nieuwpoort op dezelfde positieve golf zitten. Ik hoop de mensen te kunnen overtuigen dat ik uit hetzelfde hout gesneden ben. Met de CD&V, die hier al 18 jaar aan de macht is, is het in Nieuwpoort een strijd van David tegen Goliath, zoals mijn vader er ook al heel wat gevoerd heeft. Maar ik heb een fantastisch team verzameld dat er veel zin in heeft”, zegt Dimitri Dedecker. Ook Sander Loones uit Koksijde doet het prima. Hij klopt CD&V’ers Crevits en Maarten Claeys in de strijd voor de meeste voorkeurstemmen voor het Vlaams Parlement. Qua voorkeurstemmen scoort Vlaams Belang een pak minder, het is dus afwachten hoe hun succes zich zal vertalen op 13 oktober.

3. Vooruit en PVDA boeken winst, Groen verliest

Vooruit doet het relatief goed met enkele procenten winst en ook PVDA gaat vooruit. Groen verliest. Maar de linkse partijen spelen dus niet echt een grote rol van betekenis, afwachten of ze het tij kunnen keren op 13 oktober.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees