Na de verkiezingen: monsterscore voor Vlaams Belang in Houthulst, burgemeester Jeroen Vandromme beperkt de schade voor CD&V

Burgemeester Jeroen Vandromme wist met 793 voorkeurstemmen de schade voor CD&V te beperken. © a-BP
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Na Ninove is Houthulst de gemeente waar Vlaams Belang de meeste stemmen haalde zondag.

Daarmee krijgt de pas opgerichte lokale afdeling de wind in de zeilen, maar burgemeester Jeroen Vandromme – die met 793 voorkeurstemmen de schade voor CD&V wist te beperken – denkt dat in oktober andere motieven de uitslag zullen bepalen.

1. Op één na hoogste score voor Vlaams Belang

Met 37,8% (+7,8% ten opzichte van 2019) voor het Vlaams Parlement, 35,7% (+5,3%) voor de Kamer en maar liefst 39,9% (+8,6%) voor het Europees Parlement kan je in Houthulst niet naast de monsterscore van Vlaams Belang kijken. Niet alleen is het veruit de beste score van Vlaams Belang in West-Vlaanderen, maar het is de op één na beste score voor de partij van voorzitter Tom Van Grieken in heel Vlaanderen, slechts enkele procenten minder dan Vlaams Belang-bastion Ninove. Ook bij Jackie Vercamer, die in januari de lokale afdeling van Vlaams Belang boven de doopvont hield, komt de monsterscore als een verrassing. “We wisten wel dat we goed gingen scoren, maar dat het zo’n monsterscore ging worden niet. Een verklaring? Het moet zijn dat mensen klaar beginnen te zien over van alles en nog wat.” Burgemeester Jeroen Vandromme (CD&) legt de vinger op de wonde. “Ik merk dat er een algemeen onbehagen is en dat mensen niet tevreden zijn met het bovenlokaal beleid. Veel mensen voelen zich niet vertegenwoordigd door de huidige partijen. Voor de duidelijkheid: als je kijkt naar de andere landelijke gemeenten, dan is de winst van Vlaams Belang in Houthulst niet zo uitzonderlijk. Een van de punten die altijd aangehaald wordt, is de onderfinanciering van de gemeente. Iedereen weet dat iemand van het platteland minder krijgt dan iemand van de steden. Het zit in veel dingen. De bussen die afgebouwd worden: op papier is dat een goede dienstverlening, maar in de praktijk wordt dat niet uitgevoerd zoals afgesproken. Het zijn zulke dingen waarvan mensen zeggen: ‘dat is niet oké’.”

2. Open VLD is de grote verliezer

Die winst voor Vlaams Belang gaat vooral ten koste van Open VLD, dat meer dan de helft van haar stemmen verliest. Houthulst is ook een van de weinige gemeenten in Vlaanderen waar Vooruit geen winst boekt, maar wel achteruit gaat. De socialisten scoren dan ook opvallend slechter dan het West-Vlaams gemiddelde. Groen krijgt zelfs helemaal geen voet aan de grond in Houthulst met slechts 2,5% (Vlaams Parlement) en 2,3% (Kamer) en moet zelfs PVDA (3,9% voor zowel Kamer als Vlaams Parlement) voor zicht dulden.

3. Jeroen Vandromme beperkt de schade voor CD&V

Ook CD&V verliest wat van haar pluimen. Voor het Vlaams Parlement stranden de christendemocraten op 22,5% (-4,2%), maar de aanwezigheid van burgemeester Jeroen Vandromme op de CD&V-lijst voor de Kamer zorgde daar wel voor een stijging van 1,1 procentpunten. “Het is duidelijk dat CD&V veel beter scoort in Houthulst dan in de rest van Vlaanderen”, zegt Jeroen Vandromme, die met 793 voorkeursstemmen zelfs beter deed dan minister Hilde Crevits (746). “Ik denk dat het een vrij mooie score is. Ik denk dat veel mensen uit sympathie het bolletje naast mijn naam ingekleurd hebben. De helft van de mensen die in Houthulst op CD&V gestemd hebben, kleurden ook mijn bolletje in. Dan weet je dat het niet slecht zit.”

4. Vlaams Belang wil ook scoren in oktober

In januari kondigde Jackie Vercamer samen met vijf andere militanten aan dat ze met Vlaams Belang willen opkomen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Met de uitslag van deze verkiezingen voelen ze zich gesterkt om ook in oktober een goed resultaat te halen. “We hebben al veel positieve reacties gekregen, maar het is in het stemhokje dat het moet gebeuren. Binnenkort zullen we ons programma opstellen.”

5. Burgemeester heeft vertrouwen

Enkele weken geleden maakte Jeroen Vandromme bekend dat hij in oktober naar de kiezer trekt met de Lijst Burgemeester. “Dat is zeker niet om me te distantiëren van CD&V. Het is al langer dat mensen het spijtig vinden dat ze niet op verschillende namen kunnen stemmen. Er staan mensen op de lijst van verschillende politieke kleuren. Dat geeft niet, want het gaat over het verhaal dat je voor Houthulst schrijft. Ik ben ervan overtuigd dat we vanuit het lokale bestuur meer betrokken zijn bij de mensen en meer zaken doen die een impact hebben op hun dagelijkse leven. Zoals je weet is ons beleid gebaseerd op drie elementen: steun aan verenigingen, nabijheid van dienstverlening en leefbare kernen. Dat zijn dingen waarop we impact hebben. En ik denk dat dat in Houthulst wel snor zit.”

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees