Na de verkiezingen: meer dan één op de vier stemde voor het Vlaams Belang

Regine Rooryck wist haar persoonlijk aantal voorkeurstemmen gevoelig op te krikken, maar kon toch niet verhinderen dat CD&V een nederlaag incasseerde in Deerlijk. (foto DRD)
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

DEERLIJK Zowel op Vlaams, federaal als Europees vlak is Vlaams Belang de grootste partij in Deerlijk. Meer dan één op de vier Deerlijknaren stemde voor de radicaal-rechtse partij. Tom Lamont, die onlangs naar Oostende verhuisde, bemachtigde een zitje in het Vlaams Parlement. CD&V en Open VLD likken in Deerlijk hun wonden.

1. Tom Lamont en Vlaams Belang groeien sterk

Met een score van 26,1 procent is Vlaams Belang voor het Vlaams Parlement de grootste politieke partij van Deerlijk. Dat geldt ook voor de Kamer en op Europees vlak met respectievelijk 25,1 en 27,1 procent. “Er werd nog nooit zo nationalistisch gestemd”, klinkt het bij een heel tevreden Tom Lamont, die tot voor kort in de Stationsstraat woonde en onlangs verhuisde naar Stene (Oostende). “Ongelooflijk dat ik vanop de vijfde plaats 10.168 voorkeurstemmen wist te behalen. De voorbereidingscampagne is heel intensief geweest, maar heeft haar vruchten afgeworpen. Ik werk al vier jaar achter de schermen bij Vlaams Belang en heb vooral aandacht voor lokale ondersteuning en het uitwerken van campagnes. Straks worden mijn werkzaamheden toch wat anders. Ik ben op en top gemotiveerd en wil er voluit voor gaan. En ja, ik ben ook best fier op mijn vrouw Marlies Brouwers, die op de Europese lijst van Vlaams Belang 34.956 stemmen in de wacht kon slepen.”

2. Ook N-VA en Vooruit zetten stap voorwaarts

N-VA (+ 2,6 procent) en Vooruit (+ 3,2 procent) konden ook een stijging noteren. Er was geen Deerlijkse kandidaat op de N-VA-lijst. Lijsttrekker Sander Loones uit Koksijde kreeg in Deerlijk wel 315 bolletjes achter zijn naam gekleurd. Maxim Vanpanteghem was negende opvolger op de lijst van Vooruit en behaalde 1.993 voorkeurstemmen. “Door mijn beroep (Maxim is leraar wiskunde en wetenschappen aan het atheneum Bellevue in Izegem, drd.) heb ik niet zo veel campagne kunnen voeren. Dit resultaat had ik geenszins verwacht en overtreft mijn stoutste verwachtingen. Het was Vooruit of achteruit, maar het is het eerste geworden… Een pluimpje alvast voor onze partijvoorzitter die een schitterend parcours heeft gereden. Het Melissa-effect heeft duidelijk zijn uitwerking niet gemist. We blijven weigeren om ons neer te leggen bij stilstand en achteruitgang. Daarvoor gaan we ook op 13 oktober. We komen in Deerlijk weer op met een lijst Vooruit en ik zal als lijsttrekker fungeren. Er zijn al enkele namen bekend, maar we zijn nog op zoek naar kandidaten.”

3. CD&V en Open VLD incasseren klappen

CD&V, dat al jarenlang de grootste partij van Deerlijk is bij de gemeenteraadsverkiezingen, gaat flink achteruit en is voor het Vlaams parlement niet langer de nummer 1 in de gemeente. “Onze partij doet het minder goed, maar met mijn persoonlijke score van 4.716 voorkeurstemmen, een stijging van zowat 500 in vergelijking met 2019, ben ik wel heel tevreden”, stelt schepen Regine Rooryck. “Deze verkiezingen geven ongetwijfeld een ander beeld dan de plaatselijke situatie. Toch zal het erop aankomen om bijzonder waakzaam te zijn.” Kris De Leeuw was kandidaat voor Open VLD. Hij behaalde 1.361 voorkeurstemmen, maar de voorzitter van VLD Deerlijk, zag zijn partij wel tot 6,5 procent terugvallen. “Hoog tijd om te herbronnen”, klinkt het bij hem wat in begrafenisstemming. “Het voltallige partijbestuur heeft al het goede voorbeeld getoond en ontslag genomen. Het was een slechte keuze om de campagne rond één persoon te laten draaien. Oppositie is nu aangewezen en de inhoud weer op de eerste plaats laten komen. Het liberalisme is zeker niet dood. We moeten ons hele verhaal veel consequenter brengen. Te beginnen met de komende gemeenteraadsverkiezingen waarin wij als Team Deerlijk naar de kiezer trekken.”

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees