Na de verkiezingen: lokale partijen kijken vooral uit naar 13 oktober

© Getty Images/iStockphoto
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

De lokale partijen RKD en Respect nemen afstand van de voorbije verkiezingen en zijn vooral bezig met 13 oktober en de gemeenteraadsverkiezingen. In Ruiselede bestaan er geen echte traditionele partijen meer. “Als een groep onafhankelijken zijn we daar niet zo mee bezig”, stelt Respect-kopman Hannes Gyselbrecht. “Als gemeentebestuur zijn we het gewoon om onze problemen zélf op te lossen”, ervaart RKD-burgemeester Greet De Roo. “Op Vlaams en federaal vlak wordt alles zo ingewikkeld.”

CD&V blijft voor het Vlaams Parlement de grootste partij (26,2%), maar boet 3,8% in vergeleken met 2019. Vlaams Belang (24,1%), N-VA (20,5%) en Vooruit (11%) winnen terrein ten koste van Open VLD (min 7,3%). In de Kamer groeit het Vlaams Belang naar 23,9% voor N-VA (22,2%), CD&V (20%) en Vooruit (13,6%). Open VLD houdt nog 8,7% over.

1. Ruiselede kijkt vanaf de zijlijn

Bij gebrek aan traditionele partijen, voelen de partijen in Ruiselede zich niet zo betrokken bij het wel en wee van de uitslagen. “In mijn 18 jaar als burgemeester heb ik nog nooit contact gezocht met welke minister dan ook voor eender welk dossier”, stelt burgemeester De Roo. “We zijn gewend onze problemen zélf op te lossen. We gaan emotioneel dus ook niet zo mee in de provinciale en nationale thema’s.” Respect-kopman Hannes Gyselbrecht bevestigt dat. “We zijn met deze verkiezingen niet zo bezig.”

2. Goed financieel beheer en duidelijke antwoorden

“De kiezers hebben gestemd voor een goed beheer van de financiële middelen”, stelt Gyselbrecht. “Geld wegsmijten in een ondemocratisch fusieverhaal hoort daar dus niet bij.“ Burgemeester De Roo vindt duidelijke communicatie steeds belangrijker. “Mensen verlangen eerlijke, duidelijke antwoorden. Er was een overaanbod over verkiezingsnieuws op tv, maar of de kiezers daar zoveel wijzer van geworden zijn? Doeltreffende communicatie wordt een heel moeilijke opgave.”

3. Onrustwekkend: te veel kiezers stemmen gewoon niet

“Ik denk dat deze kiescampagne veel foert-stemmen opgeleverd heeft”, stelt De Roo. “”Mensen weten het ook niet meer in een maatschappij die steeds bitterder wordt.” Gyselbrecht noteert dat 12,5% van de kiezers niet gestemd heeft. “Dat is onrustwekkend. Wat wordt dat bij de gemeenteraadsverkiezingen, wanneer de stemming niet verplicht is? Vandaar dat we binnenkort als Respect met een positief verhaal willen uitpakken.”

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees