Na de verkiezingen: kwart van Maldegemnaren stemt op Vlaams Belang

In Maldegem verliep de stembusgang vlot. (foto MIWI)
Redactie KW

In Maldegem stemde meer dan een kwart van de Maldegemnaren voor Vlaams Belang. In het Vlaams Parlement behaalt de partij 26,4 procent van de stemmen, in de Kamer 25,7 procent en op Europees niveau 27,2 procent. Open VLD gaat er dan weer flink op achteruit.

CD&V houdt stand

Met 17 procent in het Vlaams Parlement en in de Kamer en 16,4 procent op Europees niveau houdt CD&V in Maldegem tamelijk goed stand. Voor de partij kwamen er in Maldegem twee kandidaten op. Annelies Lammertyn (47) stond op de 19de plaats voor de Kamer en behaalde met 4.356 stemmen het zevende meest stemmen op de lijst van de Kamer. 1.210 Maldegemnaren stemden op haar. “Zo een goede score had ik niet verwacht, ik ben dus heel tevreden met het resultaat”, zegt Annelies Lammertyn, in Maldegem schepen van Burgerzaken, Ontwikkelingssamenwerking, Kinderopvang, Speelpleinwerking, Senioren, Toerisme, Participatie en ICT. “Het mooie resultaat zorgt ervoor dat we met onze partij met een goed gevoel richting gemeenteraadsverkiezingen kunnen trekken. We zijn een partij die echt tussen de mensen staat en met politici als Vincent Van Peteghem hebben we sterke kopstukken. Hopelijk kunnen we deze koers vasthouden richting gemeenteraadsverkiezingen. Wat betreft mijn persoonlijk resultaat ben ik ervan overtuigd dat de mensen het belangrijk vinden wat je doet en wie je bent. Ik probeer daarbij altijd op een open en eerlijke manier aan politiek te doen en dat weten de mensen te appreciëren”, aldus schepen Lammertyn. Ook burgemeester Koenraad De Ceuninck (42), die voor CD&V op de 26ste plaats stond op de lijst voor het Vlaams Parlement, is tevreden met zijn resultaat. “In totaal behaalde ik 2.954 stemmen, waarvan 1.283 in Maldegem”, aldus de burgemeester.

Vlaams Belang “verovert harten”

Ook bij Vlaams Belang Maldegem zijn ze heel tevreden met hun resultaat. Voor de partij stond gemeenteraadslid Timothy De Groote op de 15de plaats op de lijst voor de Kamer. “Alles bij elkaar behaalde ik 5.389 stemmen, waarvan 186 in Maldegem”, vertelt Timothy (46) tevreden. “Dat Vlaams Belangers niet gemotiveerd zouden zijn om te gaan stemmen, klopt dus duidelijk niet. We hebben de harten van velen veroverd en zijn klaar om deze lijn door te trekken naar de gemeenteraadsverkiezingen”, klinkt het. “Met Timothy beschikken we in Maldegem over een ijzersterke lijsttrekker, waarmee we op 13 oktober heel goed zullen scoren”, vult Vlaams Belang-voorzitter Ruben Notteboom (25) enthousiast aan.

Draagvlak voor Vooruit

Voor Vooruit, dat in Maldegem na 20 jaar een comeback maakt, stond Sara Blomme (35) op 9 juni op de zevende opvolgersplaats op de lijst voor het Vlaams Parlement. Ze behaalde 2.175 stemmen, waarvan 80 in Maldegem. “Met 15 procent op Vlaams niveau, 10, 8 procent in de kamer en 12,1 procent op Europees niveau kunnen we besluiten dat er in Maldegem een draagvlak is voor ons centrumlinks en progressief verhaal”, aldus Sara Blomme.

PVDA laat al even van zich horen

Ten slotte kwam in Maldegem ook nog Liesbeth Maenhout (35) op. Zij stond op de achtste opvolgersplaats op de lijst voor de Kamer. “Met 1.381 voorkeurstemmen, waarvan 44 in Maldegem ben ik best wel tevreden”, vertelt Liesbeth Maenhout. “Hoewel we in Maldegem nog niet zo bekend zijn, gaan we er toch op vooruit. Komende gemeenteraadsverkiezingen komen we met onze partij niet op in Maldegem. Over zes jaar zal dat wel het geval zijn. We zijn er alvast in geslaagd om van ons te laten horen”, klinkt het enthousiast.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees