Na de verkiezingen: Komen-Waasten is blauw eiland in extreemrechtse zee

Extreem-rechts krijgt in Wallonië geen voet aan de grond, maar toch kijkt men in Komen-Waasten met argusogen naar de tsunami van Vlaams Belang in de omringende Vlaamse gemeenten. © BELGA
Jos Remaut

Ook in Komen-Waasten is de MR de grote winnaar van de verkiezingen. Ook Les Engagés scoren heel sterk, en laat die twee op gemeentelijk vlak nu net mekaars tegenstander zijn. Maar waar men in de enclave Komen-Waasten nog het meest van opkijkt, is de overrompeling door extreem-rechts in de buurgemeenten, zowel aan Vlaamse als aan Franse zijde.

1. MR aan de top

In 2019 brak MR voor het Waals Parlement voor het eerst de heerschappij van de christen-democraten, en die successtory krijgt een klinkend vervolg, want MR stoot door naar een score van meer dan 34%. Met Komens burgemeester Alice Leeuwerck hadden de liberalen natuurlijk ook wel een stevige kandidaat: ze klimt van van 3.799 naar 4.4462 voorkeurstemmen, waarvan 1.551 in eigen stad. Een resultaat dat haar ontroert en haar sterkt in de overtuiging dat zij en bij uitbreiding de liberalen goed bezig zijn in de stad.

Ondanks een winst van 6,75% in het triple arrondissement zit er voor de MR geen extra zetel in en is Alice op haar derde plaats ook niet verkozen. Jammer, maar aan de andere kant ontsnapt ze daarmee aan het levensgrote dilemma van de keuze tussen het burgemeesterschap en een parlementszetel. Ze vindt de cumulregeling nog altijd erg onrechtvaardig. Op de Kamerlijst stoot MR de PS van de troon, die in Komen-Waasten geen plaatselijke kandidaat meer had.

2. Les Engages op winst

De christen-democraten ondergingen een flinke metamorfose en kwamen haast uit het niets terug tot derde partij in Wallonë. In Komen-Waasten is de winst iets minder spectaculair, aangezien ze het hier nog altijd vrij goed deden. Voor het Waals Parlement zijn ze de tweede grootste, met een mooie score voor Jean-Jacques Pieters: 1.774 voorkeurstemmen (+ 211), waarvan 782 in eigen gemeente.

Op de Kamerlijst haalt gemeenteraadslid Charlotte Gruson bij een eerste deelname 4.040 stemmen, waarvan 419 op eigen bodem. Ook de cathos zijn goed bezig dus en kunnen met een opgeheven hoofd naar de gemeenteraadsverkiezingen.

3. Ecolo knock-out

Ecolo, de coalitiepartner van MR in het stadsbestuur, is ook bij ons dé grote verliezer van deze verkiezingen. Met op plaatselijk vlak een halvering en op het niveau van de kieskringen het verlies van alle zetels. Dus ook die van nationaal covoorzitter Jean-Marc Nollet wegens het niet halen van de kiesdrempel. Voor de Kamer doen de groenen het bij ons wel een stuk beter met 8,74%. Schepen Philippe Mouton deed niet meer mee, in zijn plaats kwam jonge belofte Augustin Durnez. Hij behaalde 779 stemmen, waarvan 246 in eigen stad. Toch niet zo slecht.

4. Taalstrijd voorbij

De tijd van de communautaire perikelen lijkt definitief voorbij: De N-VA-lijst voor de Kamer kon de Komenaar niet bekoren. De partij haalde hier met 2,76% toch nog net iets meer dan de provinciale score van 1,92%. De Poperingse Elodie Carton, die opgroeide in Komen, ontgoochelde met slechts 4 stemmen op Komense bodem.

5. Nee aan extremisten

En wat ze in Komen al helemaal niet lusten, dat is extreemrechts. Een fenomeen dat niet echt van de grond raakt in het Waalse politieke landschap. Maar men kijkt vol verstomming toe hoe Heuvelland, Mesen, Ieper, Zonnebeke en Wervik, alle Vlaamse buurgemeenten dus, zonder uitzondering in handen gevallen zijn van het Vlaams Belang. En hoe, aan Franse zijde, in zusterstad Comines-France de lijst ‘La France Revient’ bij de Europese verkiezingen een monsterscore van bijna 44% neerzet.

Verkiezingsuitslagen Waals Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees