Na de verkiezingen: Klappen voor CD&V, maar Frank Casteleyn panikeert niet

Zijn campagne met zijn ezels leverde Frank Casteleyn 4.668 stemmen op. © Davy Coghe
Redactie KW

Als de Vlaamse en federale verkiezingen een algemene repetitie zouden zijn voor de lokale verkiezingen, dan moet CD&V dat tegen de verwachtingen in nog altijd de absolute meerderheid behield in 2018 kaarsjes branden voor Frank Casteleyn. De Jabbeekse burgervader scoorde sterk in een Jabbeke, waar ook N-VA en Vlaams Belang zondag domineerden.

1. CD&V forse daler

De Vlaamse tendens zet zich ook in een CD&V-bastion als Jabbeke verder. Vlaams Belang en N-VA winnen fors. Op beide fronten overtuigde N-VA net iets meer dan een kwart van de kiezers. Vlaams Belang hijgt hen in de nek, terwijl CD&V fors verliest en naar 20% (Vlaams) of zelfs 18,3 % (federaal) zakt. Er is telkens een verlies van ruim 7%. Zelfs Open VLD of Groen, zonder lokale kandidaten, verliest met een daling van 4% minder fors. CD&V kreeg zowel Vlaams als federaal klappen, met een daling van respectievelijk 8,9% en 7,2%. Het doet de oppositie dromen om ‘eindelijk’ die meerderheidspositie van CD&V te breken. Maar dan moeten ze wel voorbij Frank Casteleyn.

Jabbeke stemde zondag ook voor Vooruit, waarbij bij de federale verkiezingen maar liefst 4,1% winst werd geboekt. Als Nadia Hendrickx (Vooruit) erin slaagt om zich goed te laten omringen voor de gemeenteraadsverkiezingen, dan kan de partij ook lokaal opnieuw een grotere rol spelen.

2. Zingt Jabbeke De Vlaamsche Leeuw in okober?

Op de federale lijsten stond naast burgemeester Frank Casteleyn (zie punt drie, red.) ook Lieve Dereu van Vlaams Belang, zij behaalde 109 voorkeursstemmen in Jabbeke. Bij de Vlaamse lijst kreeg Piet Berton (N-VA) 293 Jabbeekse bolletjes achter zijn naam. Enkel Hilde Crevits en Sanders Loones doen beter in Jabbeke: straf! Nieuwkomer Faiza Karin Raiput (Vooruit), dochter van Jabbeeks garagehouder Aziz, haalde 142 stemmen in Jabbeke. Vlaams Belang-kopman Reinhart Madoc kreeg 183 Jabbeekse voorkeursstemmen. “Globaal haalde ik 6.736 stemmen. Dit netwerk en een volledige lijst zullen we inzetten tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.” Zijn vrouw An Sinnaeve stond op de VB-lijst voor Europa en haalde 1.422 stemmen, waarvan 195 Jabbeekse. “Beter dan Verhofstadt, maar helaas geen Europees parlement voor mij,” lacht ze. Jonas Van Poelvoorde, opvolger op de Vlaamse CD&V-lijst, haalde een niet onverdienstelijk aantal van 164 stemmen in Jabbeke.

Wat met de gemeenteraadsverkiezingen? Krijgen we hetzelfde scenario als in 2012, toen Hendrik Bogaert de opkomst van Vlaams Belang en vooral N-VA in Jabbeke indijkte? Als Frank Casteleyn dit huzarenstukje kan herhalen, dan maakt hij zich onsterfelijk. Als, want Piet Berton (N-VA) richtte zondagavond al een blik op oktober. “Eerst is er de persoonlijke score en het feit dat we met de partij in Jabbeke enorm gestegen zijn”, vertelt hij. “Daarnaast is de score van Casteleyn is nu ook weer niet zo goed, Bogaertcijfers haalt hij absoluut niet. Dit alles geeft ons moed om in oktober de CD&V-meerderheid te breken. Dat mag wel na decennialang alleenheerschappij!”

De strijd om Varsenare, dat minder traditioneel stemt en na de forse woonuitbreiding Varsenare-Noord veel nieuwkomers kreeg, zou wel eens allesbepalend kunnen worden.

3. Flamboyante Frank scoort

De campagne met zijn ezels uit de eigen stal én de slogan ‘de stem van het volk’ werd opgemerkt. De Jabbeekse burgervader scoorde vanuit de zesde plaats 4.668 stemmen voor zijn partij. Daarvan waren er maar liefst 879 Jabbeekse voorkeursstemmen en moet hij daarbij enkel, heel nipt, Jean-Marie Dedecker (881) laten voorgaan. Andere lijsttrekkers laat hij gezwind achter zich.

“CD&V moet zich herbronnen”, zegt Frank Casteleyn. “Maar voor mezelf en de lokale strijd wil ik hier nu niet al te veel lessen aan koppelen. We gaan uit van eigen kracht. Mijn eigen score stemt me blij, al zie ik ook wel de partijscores van rechts. Maar we zijn niet bang, op lokaal gebied stemmen de mensen veel meer op figuren dan voor ideologieën. Zondag hebben we de Dauphiné gereden, in oktober telt het pas echt met onze eigen Tour de France!”

(Patrick Anthone)

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees