De stemresultaten in Zulte volgen in grote lijnen de algemene tendens in Vlaanderen. Vlaams Belang won fors maar werd niet de grootste, CD&V verloor maar hield stand en Open VLD werd afgestraft. Ook is er een onverwacht stemmenkanon in Zulte.
De partij om in de gaten te houden was en blijft Vlaams Belang. In oktober neemt die voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op Vlaamse en federaal niveau deed de partij het in 2019 erg goed en afgelopen zondag nog beter. Toch temperen de lokale vertegenwoordigers de verwachtingen voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Nationaal en lokaal blijven twee verschillende werelden”, zegt Nicky Barra, 13de opvolger op de Vlaamse lijst voor Vlaams Belang. Ondanks de sterke score van hun partij, haalden hij en Andy Aertgaerts, 3de opvolger voor de Kamer, respectievelijk slechts 73 en 56 voorkeurstemmen in Zulte. Daarmee bengelen ze onderaan de lijst van de vijf Zultenaars die afgelopen zondag deelnamen aan de verkiezingen.
“De kiezers van Vlaams Belang stemmen bewust voor het programma en niet voor personen”, gaat Barra verder. “De partij had ons al gewaarschuwd dat er vooral kopstemmen uitgebracht zouden worden. In de lokale verkiezingen draait het dan weer net wel om de persoon. Ik heb alle begrip voor mensen die me zondag kwamen zeggen dat ze nu wel op mij zouden stemmen maar in oktober niet.”
2. Open VLD gehalveerd
Als Vlaams Belang de grote winnaar was van de verkiezingen, dan vinden we aan het andere uiteinde van het spectrum Open VLD. Net als in de rest van Vlaanderen kregen de liberalen zware klappen in Zulte. Ze verloren er meer dan de helft van de stemmen tegenover 2019.
De link met de lokale verkiezingen is hier echter moeilijker te leggen door de dubieuze relatie van Open VLD met Open Zulte. De huidige meerderheidspartij schrapte in 2012 al de letters ‘VLD’ uit hun naam. Sindsdien profileren ze zich als een zuiver lokale partij, ook al staan ze wel in de lijst met lokale afdelingen op de website van Open VLD.
“Wij zijn een lokale partij met een blauw verleden”, omschrijft Steven Van Troys, fractievoorzitter van Open Zulte en 9de opvolger op de federale lijst van Open VLD. “Het resultaat van Open VLD is inderdaad nog slechter dan verwacht maar mensen kunnen het nationale perfect loskoppelen van het lokale. Afgelopen zondag hoorde ik meermaals dat iemand toen niet voor mij zou stemmen maar in oktober wel. Met 308 voorkeurstemmen in Zulte zijn er in verhouding met ons algemene resultaat en met andere kandidaten toch heel wat mensen die mij gesteund hebben.”
3. Het stemmenkanon
Het stemmenkanon van Zulte is echter Céleste Heyerick, dochter van oud-burgemeester Henk Heyerick. Zij stond als jongste kandidate van Oost-Vlaanderen op de 24ste plaats voor de Vlaamse lijst van CD&V en sprokkelde maar liefst 624 voorkeurstemmen in Zulte. Daarmee is ze op Connor Rouseau en Alexander De Croo na de populairste politicus van Zulte en laat ze kopstukken als Mathias Diependaele en zelfs nipt Vincent Van Peteghem achter zich.
“Dit had ik echt niet verwacht”, zegt Céleste. “Het is niet evident om vanop de 24ste plaats toch zoveel mensen te overtuigen. Ik ben realistisch en weet dat mijn achternaam wel een rol gespeeld zal hebben. Maar moesten mensen me enkel zien als dochter van, dan weet ik niet of dat voldoende is voor zoveel voorkeurstemmen.”
“Ik hoop dat mensen ook geloof hadden in de jongste kandidaat of me kennen van in de KWB of Kando. Ik voel ook dat onze lokale afdeling in mij gelooft. Ik kreeg veel steun van hen en hoop op een verkiesbare plaats op onze lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier