Na de verkiezingen: Crevits populairst, VB krijgt geen voet aan de grond

CD&V-kopstuk Hilde Crevits had zondag vertrouwen in een goed resultaat voor haar en haar partij. In Spiere-Helkijn maakte ze die ambities waar. © Johan Sabbe
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

In de faciliteitengemeente Spiere-Helkijn scoort Vlaams Belang, dat er slechts minimaal op vooruitgaat, veel minder goed dan elders. N-VA is er de grootste. Opvallend ook: het Open VLD van burgemeester Walraet doet het minder slecht dan elders. Zowel in de Kamer als in het Vlaams Parlement houdt de partij min of meer stand. Hilde Crevits is dan weer het ‘stemmenkanon’ met 70 voorkeurstemmen.

1. N-VA sterkste stijger

Zowel op Vlaams, federaal als Europees niveau kent N-VA de sterkste stijging in Spiere-Helkijn, met 6 à 7 procent meer stemmen dan in 2019. Met ongeveer 20 procent van de stemmen is N-VA dan ook de duidelijke winnaar in de faciliteitengemeente. Groen ziet het percentage gehalveerd en blijft zowel Vlaams als Federaal onder de kiesdrempel. De PVDA kreeg dan weer het dubbele aantal stemmen in vergelijking met de vorige verkiezingen.

2. Vlaams Belang niet populair

Opvallend is dat de tweede populairste partij Vlaams Belang ‘slechts’ op een vierde en vijfde plaats komt bij de Vlaamse en federale resultaten. Voor het Vlaams parlement gingen de meeste voorkeurstemmen naar Hilde Crevits, voor de Kamer naar Melissa Depraetere. Er nam geen enkele kandidaat uit Spiere-Helkijn deel aan deze verkiezingen.

3. Klappen voor liberalen

“Alles ligt ongeveer tussen de 10 en 20 procent, zonder grote uitschieters. Voor mij is dit een voorbeeld van hoe het in België zou moeten zijn. Dat past ook wel bij onze faciliteitengemeente. De Frans- en Nederlandstaligen komen hier heel goed overeen”, reageert burgemeester Dirk Walraet, zelf een volbloed liberaal. Voor het Parlement ging Open VLD met 2,8 procent achteruit. In de Kamer kreeg de partij in Spiere-Helkijn dan weer een ferme klap, met een verlies van meer dan 10%.

“Onze partij TeAm+ bestaat uit verschillende strekkingen. Maar over het algemeen zijn wij eigenlijk vrij neutraal”, legt Vincent Devos van de oppositiepartij TeAm+ uit. “De resultaten kleuren iets rechtser dan de vorige keer. Ik vind het wel opvallend dat in een faciliteitengemeente zoals de onze, er toch nog zoveel procent van de stemmen naar het Vlaams Belang gaan. Volgens mij zijn dit proteststemmen.”

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees