Na de verkiezingen: CD&V niet langer sterkhouder in Diksmuide

Herlinde Rollez, hier op de foto met moeder Lies Laridon, mag zich met 7.259 gekleurde bolletjes achter haar naam de stemmenkampioene noemen in Diksmuide. © gf
Redactie KW

Diksmuide was lange tijd dé CD&V-stad, maar sinds zondag kleurt de boterstad geel. Vlaams Belang is er de sterkste partij en dat is opmerkelijk, omdat die partij slechts één gemeenteraadslid heeft.

Bovendien was geen enkele Diksmuideling kandidaat voor Vlaams Belang zondag.

1. Het succes van Vlaams Belang

Op Vlaamse niveau haalt Vlaams Belang in Diksmuide 27,6 procent, federaal 27 procent en Europees zelfs 29,6 procent. Bij de Vlaamse en Europese verkiezingen strandt CD&V op de tweede en N-VA op de derde plaats. Bij de federale verkiezingen wisselen N-VA en CD&V van plaats. “We zijn dankbaar voor het vertrouwen van de kiezer en gaan nu aan de slag om de gemeenteraadsverkiezingen voor te bereiden”, reageert gemeenteraadslid Johan Desender (Vlaams Belang) op het succes van zijn partij. Herlinde Rollez (CD&V) mag zich met 7.259 gekleurde bolletjes achter haar naam de stemmenkampioene noemen in Diksmuide. Zij schrikt niet van de ruk naar rechts in haar stad. “Waar CD&V in 2019 nog de grootste partij was voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen, zien we nu een verschuiving die meer in de lijn ligt met de andere provincies. N-VA en Vlaams Belang doen het zoals verwacht erg goed in onze provincie. Veel mensen zijn ontevreden over het Vlaamse en nationale beleid en hebben daarom gekozen voor extremere partijen. Vlaams Belang heeft vooral veel lijststemmen gekregen. Wat me ook opviel, is dat PVDA voor het eerst de kiesdrempel haalt in West-Vlaanderen.” Burgemeester Lies Laridon (CD&V) treedt haar dochter bij, maar ziet nog een reden voor het succes. “De plattelandsgemeenten krijgen te weinig steun vanuit Brussel. CD&V zit daar al lang niet meer aan de knoppen, maar eerder aan de spatiebalk. Het geld gaat te vaak naar de grote steden en dat gaat ten koste van onder meer de dienstverlening vlakbij en het openbaar vervoer op het platteland. De mensen zijn dat beu.” Koen Coupillie ziet twee verschuivingen die het succes van Vlaams Belang verklaren: “Het zijn vooral de landbouwers en de jeugd die op die partij hebben gestemd.”

2. Open VLD verliest

Eerste schepen Marc Deprez en gemeenteraadsvoorzitter Els Leenknecht waren de kandidaten voor Open VLD. Deprez kreeg 2.533 voorkeurstemmen en Leenknecht 2.410. Open VLD strandt op de drie niveaus op de vijfde plaats na Vlaams Belang, CD&V, N-VA en Vooruit. “Het lag in de lijn van de verwachtingen dat de Open VLD de verliezer zou worden van deze verkiezingen”, reageert Deprez. “Als Open VLD maar acht procent haalt, vertaalt zich dat in de persoonlijke scores. Niettemin, en dit is een opsteker voor mij, haal ik de meeste stemmen in het kanton Diksmuide (Diksmuide, Koekelare, Houthulst, Kortemark, Lo-Reninge) voor Open VLD. Daaruit blijkt in alle nederigheid dat ik redelijk stand houd in Diksmuide.”

3. CD&V moet eerste plaats afstaan

CD&V moet zijn eerste plaats dus afstaan aan Vlaams Belang. Voor Diksmuide kwam enkel Herlinde Rollez op. “We hebben een deel van onze steun onder de boeren verloren”, verklaart ze de achteruitgang. “Het huidige systeem voor de stikstofuitstoot is oneerlijk en de kleine boeren voelen zich daarvan de dupe. Landbouwers hebben drie dingen nodig: grond, vergunningszekerheid en een eerlijke prijs voor hun producten. Wellicht heeft CD&V te weinig duidelijk gemaakt hoe hard ze de boeren in de coalitie heeft verdedigd.”

4. N-VA houdt stand

Kijken we naar de resultaten van zondag voor N-VA in Diksmuide, dan zien we dat de partij iets daalt, maar zeker niet dramatisch. De partij houdt goed stand en dat stelt Koen Coupillie en Mieke Vanrobaeys, die allebei opkwamen, gerust. “Het goede resultaat van onze partij geeft ons extra energie, maar ik blijf geloven in de kracht van samenwerking op lokaal vlak en dus in onze nieuwe politieke lijst Actie! waarmee we in oktober naar de kiezer stappen.”

5. Gevolgen voor zondag 13 oktober

In Diksmuide verenigen oppositiepartijen N-VA en Vooruit zich met meerderheidspartij Idee Diksmuide en onafhankelijken in de lijst Actie!. N-VA en Vooruit deden het zondag goed, maar Open VLD niet. Zal dat gevolgen hebben voor Actie!? “Dat denk ik niet. Idee Diksmuide heeft dan wel liberaal bloed, het is al langer een open lijst. Op lokaal vlak stemmen inwoners veel meer op mensen dan op partijen. De opkomstplicht vervalt in oktober en wie weet zal dat ook gevolgen hebben voor de uitslag”, stelt lijsttrekker Koen Coupillie. Ook Marc Deprez (Idee Diksmuide) ziet geen problemen. “Lokaal komen wij niet op onder de naam Open VLD. Dat wordt dus een totaal ander verhaal.” Ook CD&V denkt niet dat de nationale uitslagen een weerspiegeling zijn van wat het in oktober zal worden. “Op lokaal niveau geloof ik dat mensen vaker stemmen op kandidaten die ze vertrouwen en die ze geschikt achten om hun stad te besturen”, reageert Herlinde Rollez.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees