Na de verkiezingen: CD&V niet langer grootste, Vlaams Belang en N-VA stijgen

Machteld Vanhee (links) en Anneke Dejonghe (rechts) haalden allebei knappe resultaten. © gf's
Redactie KW

CD&V is voor het eerst in tijden op Vlaams niveau niet langer de grootste partij in Meulebeke. Ze moet die fakkel doorgeven aan Vlaams Belang, dat er met 30 procent een monsterscore behaalt. Het bleek een fenomeen te zijn in wel meer gemeentes in West-Vlaanderen.

Anneke Dejonghe (CD&V) en Machteld Vanhee (N-VA), die opkwamen bij deze stembusslag en als Meulebeekse kandidaten de meeste stemmen haalden, laten hun licht over de uitslag schijnen.

1. CD&V is niet langer de grootste

Bij fusiepartner Tielt en enkele andere omliggende gemeentes maakt CD&V op Vlaams niveau weliswaar een flinke duik van 6 %, maar ze kan nog steeds de meeste inwoners overtuigen. In Meulebeke maakt de partij een evenredige duik, maar kan ze niet op tegen de gele golf van Vlaams Belang. Die behaalt er een monsterscore van 30,3 %. Op federaal vlak liggen de kaarten toch flink anders. Daar had Vlaams Belang bij de stembusslag van 2019 al de koppositie ingenomen. De nationale tendensen worden dus gevolgd, ook bij verliezende partijen.

2. Dames aan de top

In Meulebeke deden er zes kandidaten mee. Machteld Vanhee, die voor de achtste (!) keer deelnam, haalt een knappe 8.329 voorkeurstemmen van op een achtste plek op de Kamerlijst. Op de tweede plek prijkt Meulebeeks schepen Anneke Dejonghe (CD&V) met 4.259 op het Vlaams niveau als 13de kandidaat. N-VA-collega’s Lieven Vaneeckhoute en Benedikt Van Staen halen voor respectievelijk de Kamer en Vlaanderen 3.950 en 3.229 voorkeurstemmen, terwijl Hind Absa voor Open VLD nog 1.663 stemmen uit de brand sleept. De rode lantaarn gaat naar Voor U-kandidaat Aron Decavele die 15de opvolger was op Vlaams niveau. “Ik ben tevreden”, reageert Machteld. “Dit keer had ik minder tijd om campagne te voeren en ondanks die moeilijke omstandigheden ben ik toch blij met mijn prestatie.”

Ook Anneke is tevreden. “Ik heb door mijn schepenambt minder campagne kunnen voeren, maar ben toch blij met het resultaat, al is de partij wat gezakt. Dat Vlaams Belang zo stijgt, kan ik niet begrijpen. Ik vraag me af hoeveel dames hun partijprogramma gelezen hebben, want als je daar leest wat de rol van de vrouw zou worden…Ik sta liever positief in het leven en kom graag op voor de rechten van onze kinderen. Ik ben er wel van overtuigd dat CD&V op lange termijn weer winst zal boeken. Maar we doen het ook goed op sommige plekken.”

3. N-VA stijgt lichtjes

N-VA stijgt in Meulebeke lichtjes op Vlaams én federaal niveau. Voor de Kamer blijkt ze er zelfs de grootste partij met 19,8 % van de stemmen. Nieuws dat Machteld Vanhee (N-VA) graag hoort. “De partij houdt stand en ik ben blij dat we kunnen blijven opkomen voor de welvaart van de mensen. Ik zie uiteraard ook de score van het Vlaams Belang, dat teert op het onbehagen in de samenleving en op het gegeven dat mensen zich bedreigd voelen in hun normale manier van leven. We willen dit gevoel zeker niet onder de mat vegen, maar nemen dit mee.”

4. Lokaal een ander verhaal

Trekken de dames hieruit conclusies voor de gemeenteraadsverkiezingen? Stonden ze nu nog tegenover elkaar, dan komen ze in oktober samen op. CD&V Meulebeke staat samen op de lijst van Team Burgemeester met leden van N-VA en Open VLD. “N-VA houdt stand, dus dat biedt hoop”, zegt Machteld. “Veel mensen vinden ons nieuw politiek project verrassend, maar ze staan er wel achter. Het mooie van de samenwerking is dat elke partij zijn wijsheid heeft en we dat gaan samen leggen.” Dat CD&V zakt, hoeft voor de gemeenteraadsverkiezingen geen ramp te zijn. “Hier al te grote conclusies uit trekken heeft dan ook geen zin”, beseft Anneke.

Vlaams Belang kan met deze uitslag in gedachten evenwel niks verzilveren, want zowel in Tielt en Meulebeke zijn er (voorlopig) geen lokale afdelingen en is er dus ook geen gezamenlijke lijst om mee naar de kiezer te trekken.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees