Na de verkiezingen: CD&V krijgt een stevige tik in Torhout met ook verlies voor Hilde Crevits

Aan de stembus had Hilde Crevits er nog alle vertrouwen in. Ze kon de achteruitgang van CD&V echter niet verhinderen. (JS)
Johan Sabbe

Met 2.561 voorkeurstemmen blijft Hilde Crevits resoluut de stemmenkampioen van haar eigen stad, maar ze kon niet verhinderen dat het resultaat van zowel haar als haar partij een stevige tik kreeg. Het CD&V-verlies van 7% voor het Vlaams Parlement is bijna volledig toe te schrijven aan de winst van 6% van het Vlaams Belang.

CD&V boekt stevig verlies

Ook voor de Kamer bijten de christendemocraten in het zand en zakken met 3,6%. Waar ze voor het Vlaams Parlement in Torhout nog nummer één blijven, vóór het Vlaams Belang en N-VA, moeten ze voor de Kamer die twee partijen laten voorgaan. “De klap die we vijf jaar geleden in tegenstelling tot de andere provincies niet hebben gekregen, incasseren we nu wel”, analyseert Hilde Crevits. “Dat is ook in mijn thuisstad Torhout het geval, waar we voor het Vlaams Parlement vooral ten voordele van het Vlaams Belang verliezen. Ik had het natuurlijk liever anders gezien, maar het is wat het is. Ik heb als Vlaams minister de voorbije vijf jaar sowieso keihard mijn best gedaan.”

Provinciaal behaalt Hilde Crevits nog altijd 77.533 stemmen, wat heel veel is, maar de terugval in vergelijking met 2019 is groot. Toen boekte ze een recordaantal van maar liefst 130.912 bolletjes.

“In de huidige context vind ik mijn persoonlijk resultaat meer dan oké”, zegt ze. “Neen, ik voel me niet depressief (lacht). Ik blijf in de provincie de stemmenkampioen en mijn eigen Torhout is nog altijd een oranje bastion.”

Vlaams Belang scoort zonder bekende kandidaten

Weinig of geen bekende kandidaten op de lijst van het Vlaams Belang, zeker niet vanuit de plaatselijke bevolking. En toch stemde bijna één op de vier Torhoutenaren voor die partij, zowel op het federale als het Vlaamse niveau. Daar zitten zonder twijfel heel wat proteststemmen tussen: niet specifiek vóór het Vlaams Belang, maar tégen de andere partijen. Het stikstofakkoord en het Ventilus-traject hebben ook in de regio Torhout de gemoederen beroerd.

Niet te vergelijken met lokale verkiezingen

Uit de huidige verkiezingsuitslag conclusies trekken naar de gemeenteraadsverkiezingen toe is bijzonder moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Zo heeft het Vlaams Belang maanden geleden al aangekondigd in Torhout niet met een eigen lijst voor de gemeenteraad te zullen opkomen. Alleen dát zal de kaarten al volledig anders schudden. Bij gemeenteraadsverkiezingen spelen de bekendheid en de lokale verankering van de kandidaten een veel grotere rol dan bij Vlaamse of federale verkiezingen. Het is belangrijk om een sterke lijst te hebben, want mensen stemmen nadrukkelijker op personen dan op partijen. In dat opzicht valt de relatief sterke score van Pieter Billiet voor de Kamer op. De man die recent zijn auto verloor na brandstichting kreeg in zijn eigen stad 878bstemmen en dat terwijl zijn partij CD&V klappen incasseerde. Ter vergelijking: Eva Maes behaalde voor het nochtans grotere N-VA ‘maar’ 559 lokale stemmen, weliswaar vanop een minder zichtbare opvolgersplaats.

“Ik ben uiteraard bijzonder tevreden over vorige zondag”, zegt Eva. “Voor de gemeenteraadsverkiezingen hoop ik vurig op een andere bestuurscoalitie dan nu. Graag met de N-VA.”

Vooruit gaat vooruit

Vooruit boekt in Torhout geen spectaculaire winst, maar gaat wel wat… vooruit. Opvallend is de goede score van voorzitter Vanessa Jodts: 619 lokale stemmen.

Groen heeft het moeilijk

Groen moet in Torhout tevreden zijn met niet veel meer dan 5% van de stemmen. De partij heeft het duidelijk moeilijk. Plaatselijke first lady Sien Lagae behaalt 141 stemmen in haar eigen stad en 3.769 in West-Vlaanderen.

“Wat me grote zorgen baart, is de algemene verrechtsing met vooral de hoge score van 24% voor het Vlaams Belang”, zegt ze. “Het is duidelijk dat er een algemene ontevredenheid leeft bij de mensen. Met Groen verliezen we terrein, maar toch minder dan in de peilingen voorspeld. Ik ben tevreden met mijn persoonlijke score. Die geeft vertrouwen voor mijn rol als lijsttrekker op 13 oktober.”

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees