Na de verkiezingen: CD&V houdt stand ondanks winst voor Vlaams Belang
Anders dan in de meeste Vlaamse gemeenten houdt CD&V nog behoorlijk stand in Zuienkerke. Maar ook hier is Vlaams Belang de grote winnaar. Eén op vier Zuienkerkenaren stemt voor de uiterst rechtse partij. Met de herverkozen Kurt Ravyts heeft het polderdorp wel weer een stem in Brussel.
1. CD&V beperkt het verlies
In tegenstelling tot het Vlaams gemiddelde, waarbij de christendemocraten meer dan 5% moeten prijsgeven, houdt CD&V behoorlijk stand in Zuienkerke. Op het Vlaamse niveau moet ze ‘slechts’ 2,6% prijsgeven en blijft ze met 24,6% de grootste partij, op federaal vlak verliest ze amper 1,4%, maar wordt ze met 19,6% de derde partij in Zuienkerke.
Dat CD&V bij de Vlaamse verkiezingen in Zuienkerke stand hield, is vooral de danken aan Hilde Crevits, meter van de lokale CD&V-afdeling. Met 245 stemmen is ‘Ons Hilde’ veruit de populairste politica bij de 2.064 Zuienkerkenaren die zondag gingen stemmen. Ook landbouwer en partijgenoot Bart Dochy blijkt geliefd. “We zijn en blijven een typische landbouwgemeente, al waren de landbouwers nu niet zo tevreden over CD&V”, analyseert burgemeester Alain De Vlieghe (Lijst Burgemeester), die op het einde van het jaar met pensioen gaat. “Het moet toch zijn dat ze zich op het laatste moment nog gekeerd hebben. Bovendien is er in Zuienkerke inderdaad een lokale CD&V-afdeling, wat ook wel een rol zal spelen.” Die CD&V Zuienkerke trekt in oktober niet met een eigen lijst naar de kiezer, maar steunt Lijst Burgemeester van lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Noël Delaere.
2. Vlaams Belang stijgt, geen Ravyts-effect
De grootste stijger in Zuienkerke is Vlaams Belang. Zowel bij de Vlaamse als de federale verkiezingen stijgt de uiterst rechtse partij met meer dan 4% en wordt het de tweede partij in het landelijke dorp. “Bijna een op vier Zuienkerkenaren stemt op Vlaams Belang, hoewel wij absoluut geen grootstedelijke problemen hebben”, zegt burgemeester Alain De Vlieghe. “Volgens mij zijn dit dan ook pure proteststemmen.”
Opvallend: van een Kurt Ravyts-effect, de enige Zuienkerkenaar die zich bij deze verkiezingen presenteerde, is er geen sprake. Ravyts (56) haalt in eigen gemeente ‘amper’ 56 stemmen. Op de Kamerlijst moet hij in ‘zijn’ Zuienkerke zelfs zes mensen laten voorgaan, onder wie zijn partijgenoot en lijsttrekker Wouter Vermeersch.
In heel West-Vlaanderen kon de Vlaams Belanger wel 8.410 West-Vlamingen overtuigen. Aangevuld met meer dan 10.000 lijststemmen uit ‘de pot’ raakte hij opnieuw verkozen, hoewel er drie partijgenoten individueel meer stemmen haalden, maar een minder gunstige plek op de lijst kregen. “Er zijn massaal veel lijststemmen uitgebracht, waardoor ik in de loop van zondagavond wel het vertrouwen had dat het goed zou komen”, vertelt Kurt Ravyts. “Mijn ambitie is om mijn werk op vlak van energie en klimaat voort te zetten én dat ik met mijn expertise en ervaring de vele jonge verkozen kandidaten mag ondersteunen. Die puzzel moet de komende dagen nog gelegd worden.”
Na een lokale verkiezing overgeslagen te hebben, zal Kurt Ravyts en Vlaams Belang in oktober opnieuw deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik hoop dat deze verkiezingen een impact op de lokale kiesstrijd zullen hebben, maar ik denk dat de Zuienkerkenaren vooral heel tevreden zijn dat er opnieuw concurrentie is. In 2018 waren er geen verkiezingen. Bij mijn huisbezoeken merk ik van de bewoners dat ze me dankbaar zijn dat ik de handschoen opnieuw wil opnemen. Dat is hoopgevend. Intussen bouw ik verder aan een sterke lijst. Intussen heb ik al een zevental kandidaten, onder wie de geboren en getogen Zuienkerkenaar Tom Zeebroek. Ik hoop dat we minstens één zetel kunnen binnenhalen, zodat we op een constructieve manier oppositie kunnen voeren.”
3. Vooruit en N-VA winnen, maar allicht geen lokale lijsten
Zitten ook in het kamp van de winnaars: N-VA en Vooruit. Op de gemeenteraadsverkiezingen zal dit allicht weinig impact hebben. Ricky de Kezel, de uitbater van café ‘t Boldershof, had een tijdje de ambitie om met een Vooruit-lijst op te komen, maar doekte later die plannen op. Lindsey De Meulenaere, penningmeester van Vooruit Blankenberge-Uitkerke, sluit zich alvast al aan bij Lijst Burgemeester. N-VA, bij monde van Bart Lippens en Sébastien Bonny, kondigden vorig jaar aan dat er een lokale N-VA-lijst zou komen, maar daarover is het nadien heel stil gebleven. De beslissing zou na deze verkiezingen vallen, maar ook deze week konden we niemand bereiken en bleef het muisstil over die plannen.
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier