Na de verkiezingen: CD&V houdt goed stand in Alveringem

Schepen Sylvie Thieren (CD&V) deed het erg goed op de Vlaamse lijst. Ze ging in Stavele stemmen, waar een defecte computer even voor een wachtrij zorgde. “De zon maakt veel goed”, glimlachte Sylvie. © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Met Sylvie Thieren (44) had Alveringem slechts één kandidaat afgelopen verkiezingszondag.

De schepen stond voor CD&V op de 13de plaats voor het Vlaams Parlement en scoorde erg goed, al is Vlaams Belang in Alveringem de grote winnaar.

1. Ook het platteland stemt voor Vlaams Belang (maar ook nog altijd voor CD&V)

Ook in Alveringem is Vlaams Belang de winnaar voor het Vlaams Parlement (29,8%), een stijging met bijna 8%. CD&V – dat van oudsher altijd sterk stond in het landelijk gebied – is de tweede grootste partij met 25,1%, maar verliest bijna 2%. N-VA eindigt in Alveringem pas op de derde plaats (20,1%), gevolgd door Vooruit (9,4%) en Open VLD, dat met 6% net de kiesdrempel haalt. PVDA komt een half procent te kort voor de kiesdrempel (4,5%) en Groen strandt op 3,3%. Voor de Kamer eindigen de partijen in dezelfde volgorde. Vlaams Belang haalt hier 29,2%, CD&V behoudt nipt de tweede plaats met 21,8% voor N-VA (21,5%). Vooruit komt hier ver achter (10,9%), gevolgd door Open VLD (6,7%), PVDA (4,7%) en Groen (3,1%).

2. Enige Alveringemse kandidaat scoort goed

Sylvie Thieren (44) was de enige Alveringemse kandidaat afgelopen zondag. Ze stond voor CD&V op de 13de plaats voor het Vlaams parlement en kreeg 4.364 stemmen achter haar naam, waarvan er 403 van Alveringemse kiezers kwamen. Sylvie Thieren is in Alveringem ook schepen. Alveringem gaf lijsttrekker Hilde Crevits 420 stemmen en Sylvie Thieren het tweede meeste aantal van de hele lijst. Een mooie prestatie. “Ik ben heel dankbaar voor het vertrouwen dat onze provincie en Alveringem mij hebben gegeven”, reageert Sylvie Thieren. “Dit schept een goed gevoel voor oktober, waar ik op de lijst van Gemeentebelangen-CD&V de tweede plaats zal innemen. Ik heb genoten van de verkiezingszondag. In de namiddag zat ik in Leisele en Beveren op het terras om vanaf 17 uur thuis de resultaten te volgen. Vlaams Belang pikt veel van onze kiezers en dat is jammer. Toch houdt CD&V hier nog goed stand. Dat is ook nodig, voor onze gezinnen en voor de landbouw. Zelf ben ik niet ‘van boerenafkomst’. Dat wil niet zeggen dat ik de landbouw niet steun, verre van! Via vrienden en KLJ-vrienden hou ik voeling met de sector, maar ook via het werk: ik ben preventieadviseur bij een bedrijf dat agro- en industriegebouwen bouwt. Als Alveringems schepen van Jeugd heb ik ook het gevoel dat jonge mensen mij hebben gesteund. Het ontbrak mij in deze campagne aan de tijd om iedereen persoonlijk te bezoeken. Ik heb wel zelf geflyerd en vanaf eind augustus probeer ik alle Alveringemse burgers te bezoeken in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober.”

3. Straks meer aandacht voor het platteland?

“Ik kijk vooral uit naar wie in de toekomst voor onze regio zal zorgen en meer specifiek wie de bevoegdheden van landbouw en omgevingsvergunningen zal hebben”, reageert burgemeester Gerard Liefooghe op de jongste stembusgang. “Nu zaten de verschillende departementen bij verschillende ministers en dat was geen goede zaak. Landbouw en milieu zijn immers nauw verweven! Ik hoop op iemand met voldoende empathie voor de landbouw en de sectoren die ermee verweven zijn. Vlaanderen is wereldtop op vlak van akkerbouw, grove groenten en veeteelt. Dat mag niet verloren gaan door regelneverij! Ik hoop alvast dat de volgende Vlaamse regering een einde maakt aan het verpatsen van vruchtbare landbouwgrond voor natuurdoelen. Dat Vlaams Belang ook bij ons op één staat, heeft volgens mij twee redenen. Politieke spelletjes staan goed beleid in de weg en veel mensen zeggen foert tegen de traditionele partijen. Bovendien is het stikstofdecreet slecht gevallen bij de sector en CD&V en N-VA – de twee architecten ervan – betalen daar een prijs voor. Als het regeerakkoord daaraan tegemoet komt – minder onnodige regels en meer rechtszekerheid – dan kunnen de betrokken partijen het tij nog keren.”

4. Technische defecten zijn niet uit te sluiten

Nog een conclusie in de marge: technische problemen zijn nooit uit te sluiten, ook niet tijdens de hoogmis van de democratie. In Stavele blokkeerde er zondagochtend een computer. Het toestel was een kwartier buiten dienst, waardoor de wachtrij buiten even opliep tot 45 minuten.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier