Na de verkiezingen: CD&V-bastion blijft stevig overeind in Lo-Reninge

© Getty Images/iStockphoto
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Lo-Reninge had geen kandidaten voor de Vlaamse, federale of Europese verkiezingen.

Opvallend is wel dat in Lo-Reninge CD&V zowel voor de Vlaamse, de federale als de Europese verkiezingen het hoogste scoort.

1. Topscores voor CD&V

“Lo-Reninge is inderdaad de enige gemeente in West-Vlaanderen waar CD&V voor de drie verkiezingen de meeste stemmen haalt”, reageert burgemeester Lode Morlion. “Voor het Vlaamse niveau is dat 31,3%, voor de Kamer is dat 26,5% en voor het Europees Parlement 28,2%. Uiteraard doet deze uitslag ons dit echt deugd. Lokaal komen wij op onder de naam Dynamisch, maar onderliggend is de lijst CD&V-gekleurd. De plaatselijke CD&V-afdeling heeft heel wat kandidaten uit de regio gesteund door flyers rond te delen en affiches te verspreiden. We stellen bovendien vast dat de bevolking van Lo-Reninge vertrouwen blijft hebben in deze partij. Ook bij vorige verkiezingen konden wel vaststellen dat de kiezer van Lo-Reninge vrij rustig en standvastig kiest. Dat is lokaal een mooi resultaat en geeft ons vertrouwen naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober.”

2. Vlaams Belang stijgt

“We kunnen niet anders dan bescheiden blijven, gelet op de minder goede resultaten in onze provincie”, besluit Lode Morlion. “De score van Vlaams Belang, 24,8% voor het Vlaams Parlement en 24,9% voor de Kamer, is ook een heel belangrijke vaststelling.”

3. Lokale CD&V zet zich in voor de campagne

“In Lo-Reninge namen geen eigen kandidaten deel aan de verkiezingen”, zegt Jan Deheegher, gemeenteraadslid en CD&V-voorzitter. “Met onze CD&V-afdeling Lo-Reninge nemen we steevast de taak op ons om lokale kandidaten te steunen die om onze hulp vragen, zoals Hilde Crevits, Bart Dochy, Loes Vandromme, Brecht Warnez, Herlinde Rollez, Sylvie Thieren… Ik organiseer telkens de campagne om deze kandidaten te ondersteunen door adressen aan te dragen om borden te plaatsen, affiches te plakken op gemeentelijke borden, video’s te posten op de Facebookpagina van onze partij Dynamisch, raamaffiches te verdelen die erg opvallen in het straatbeeld… Maar vooral door veel aanwezig te zijn op activiteiten in Lo-Reninge waar we het CD&V-programma verdedigen en de boodschap blijven verkondigen. Het is natuurlijk een en-enverhaal, de campagne doet het niet alleen. Het gaat om vele factoren, die vaak niet te benoemen zijn, die tot dit eindresultaat leiden. Zoals onze burgemeester aangeeft, blijkt de bevolking van Lo-Reninge nog altijd vertrouwen te hebben in onze partij. Dat is het werk van vele jaren goed bestuur. De vorige verkiezing was de aanpak gelijkaardig, met hetzelfde resultaat: als kleine gemeente toch het verschil k maken door inzet en er blijven in geloven, vaak tegen de opinie en perceptie in. Als lokaal voorzitter ben ik bijzonder trots op dit resultaat, dat we samen met onze lokale CD&V-afdeling hebben behaald. De kandidaten die we steunen zijn verkozen of hebben een meer dan behoorlijk resultaat behaald.”

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees