Open Vld heeft bij de verkiezingen zowel voor de Kamer als voor het Vlaams Parlement serieus in de klappen gedeeld. Ook burgemeester Francesco Vanderjeugd ziet zijn stemmenaantal flink afkalven. Vlaams Belang bevestigt intussen dat het in Staden deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen.
1. Vlaams Belang wint in de Kamer
Vlaams Belang haalt in Staden voor de Kamer 28,1 %, goed voor een winst van 3,7 %. N-VA strandt op de tweede plaats met 18,8 %, een winst van 3,1 %. De derde plaats is voor CD&V met 18,6 %, een verlies van 1 procent ten opzichte van 2019. De top 5 wordt volgemaakt door Vooruit op plaats 4 (14 %), een winst van 2,4 % en door Open Vld op plaats 5 met 12,5 %, een verlies van 8,5 %.
2. Ook primus in het Vlaams parlement
Bij de stembusslag voor het Vlaams Parlement van 2019 was Open Vld met 30,2 % nog afgetekend de grootste partij in Staden voor CD&V (22,5 %) en Vlaamse Belang (21,3 %). Vlaams Belang neemt nu de koppositie over met 29,4 % van de stemmen. CD&V staat op twee met 23 %. N-VA (17,4 %) legt beslag op plaats 3 voor Vooruit (11,6 %) op plaats 4 en Open Vld (10,7 %) op plaats 5 .
3. Stemmenaantal burgemeester in vrije val
Bij de verkiezingen van 2019 speelde er duidelijk een ‘Vanderjeugdeffect’ dat er voor zorgde dat Open Vld de nummer 1 in Staden werd voor wat het Vlaams Parlement betreft. De burgemeester haalde toen vanop de vierde stek op de lijst voor het Vlaams Parlement zomaar eventjes 18.460 voorkeurstemmen in de kieskring West-Vlaanderen. De populariteit van het Stadense stemmenkanon lijkt evenwel tanende. Na zijn doorverwijzing naar de rechtbank omwille van mogelijke belangvermenging kreeg Francesco ‘slechts’ de 2de opvolgersplaats op de Kamerlijst toebedeeld. Na de stembusslag blijkt de burgervader nog amper één vierde van zijn stemmenaantal uit 2019 over te houden. Hij behaalde afgelopen zondag exact 4.491 stemmen, een schril contrast met de megascore uit 2019. Ongetwijfeld hebben de malaise bij Open Vld en het feit dat de burgervader geen verkiesbare plaats had bijgedragen aan dat tanende stemmenaantal.
4. Vanderjeugd en Demonie stemmenkampioen
In eigen gemeente haalde Francesco dan weer wel de meeste stemmen: 531 Groot-Stadenaars kleurden het bolletje bij zijn naam. Lokaal CD&V-voorzitter Femke Verleye die de 9de opvolgersplaats kreeg op de lijst voor het Vlaams Parlement werd tweede met 345 stemmen. Femke wist in de kieskring West-Vlaanderen 2.828 kiezers te verleiden. Open Vld-schepen Gwendolyn Vandermeersch stond zevende op de lijst voor het Vlaams Parlement. In Staden wist ze 307 kiezers te overtuigen. In de kieskring West-Vlaanderen kon ze rekenen op 3.591 voorkeursstemmen. Voormalig gemeenteraadslid Koen Demonie kreeg plaats 15 op de lijst van Vlaams Belang. In Staden kreeg hij 199 stemmen achter zijn naam. Hij verzamelde in de kieskring West-Vlaanderen wel het meeste aantal voorkeurstemmen van de 4 Stadenaars. Hij kreeg de voorkeur van 6.541 kiezers.
5. Afspraak bij de gemeenteraadsverkiezingen
Koen Demonie liet eerder al weten dat Vlaams Belang hoogstwaarschijnlijk zou deelnemen aan de verkiezingen in oktober. Demonie bevestigt ondertussen dat de lijst er daadwerkelijk komt. “Ook in Staden hebben we massaal het vertrouwen gekregen van de kiezer”, stelt Koen Demonie. “ Net als in West-Vlaanderen zijn we in Staden de grootste partij met 29,4 procent van de stemmen. We willen dan ook met de gemeenteraadsverkiezingen de kiezer in Staden de kans geven om op ons te stemmen.”
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier