Na de verkiezingen: Bredene verliest parlementslid, Vlaams Belang wint fors

Burgemeester Steve Vandenberghe begrijpt de stemmingmakerij rond de toestand van de gemeentelijke financiën niet. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

De verkiezingen van 9 juni zijn, bij de ene politieke fractie al wat makkelijker dan bij de andere, verteerd. Dat het voor burgemeester Steve Vandenberghe vanop een strijdplaats niet makkelijk zou worden om zijn zetel in het Vlaams Parlement te behouden, was bekend. Maar minstens even teleurstellend voor hem moet de verdere opmars van het Vlaams Belang in zijn gemeente zijn.

1. Bredene is parlementslid armer

De belangrijkste vaststelling na 9 juni is dat Bredene een volksvertegenwoordiger armer is. Steve Vandenberghe was de voorbije tien jaar Vlaams Parlementslid voor Vooruit en verloor die zetel zondag nipt. Op zijn sociale media liet hij weten ‘trots en dankbaar’ te zijn om Bredene al die tijd te hebben mogen vertegenwoordigen in het Vlaams Parlement.

Vandenberghe haalde in de provincie 8.351 stemmen, het op twee na beste resultaat bij Vooruit. In eigen gemeente kreeg de burgemeester 1.441 stemmen achter zijn naam, gevoelig minder dan in 2019, toen hij het vertrouwen van 2.378 Bredenaars kreeg. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen geen geruststellende vaststelling.

Nu hij uit het Vlaams Parlement verdwijnt, kan Vandenberghe zich wel volop concentreren op de gemeenteraadsverkiezingen. In Bredene verdedigt hij met Vooruit een absolute meerderheid. “We hebben nog een belangrijke uitdaging in het vooruitzicht”, aldus Vandenberghe. “Net als de voorbije 30 jaar zal ik me, samen met ons team, keihard blijven inzetten voor Bredene. Op mij kun je blijven rekenen.”

2. Opmars van het Vlaams Belang

Federale of regionale verkiezingen worden best niet verward met die voor de gemeenteraad, maar dat Vlaams Belang (30,5 procent voor het Vlaams Parlement of +6 procent tegenover 2019) zondag met voorsprong de grootste partij in Bredene was, mag de concurrentie verontrusten. Vooruit verloor zo’n 3 procent tegenover de vorige stembusgang. N-VA, dat straks niet meer onder eigen naam opkomt voor de gemeenteraadsverkiezingen, won 2 procent en wordt de derde partij in Bredene. Gregory Roelandt, de nieuwe lokale VB-voorzitter en straks lijsttrekker, kreeg als vijfde opvolger voor de Kamer 4.189 voorkeurstemmen.

Het zijn stuk voor stuk resultaten waardoor Vlaams Belang ongetwijfeld vol vertrouwen naar 13 oktober kijkt. Een lijst vullen wordt zo te zien een makkelijke klus. En zondag manifesteerden enkele kandidaten zich ook al (iets te) opvallend aan de stembureaus. Helemaal weg de vroegere schroom om zich te outen als VB’er, zo lijkt het wel.

2. Argument minder voor oppositie

Of dat zelfvertrouwen voldoende zal zijn om burgemeester Vandenberghe in oktober van de troon te stoten, is zeer de vraag. In oktober melden zich naast VB immers ook een links alternatief (Groen) en een verruimingslijst/burgerbeweging (Alternatief24) als bevlogen opposanten. Een versnippering van het politieke landschap kan Vooruit, dat vandaag op een comfortabele meerderheid rust en (tot nader order) kan rekenen op de steun van CD&V/Team Bredene, alleen maar in de kaart spelen.

Vandenberghe kan, nu zijn taak in Brussel erop zit ,ook weer meer tijd investeren in zijn gemeente. En laat dat nu net het verwijt zijn waarmee meerdere politieke opposanten hem recent bestookten: dat de burgemeester vaker in het parlementaire pluche dan in eigen gemeente vertoefde. Dat argument wordt Vandenberghes tegenstanders alvast ontnomen.

Met 3.644 voorkeurstemmen bleek de Vooruit-kopman in 2018 ongemeen populair in eigen gemeente. Afwachten nog maar of VB, Alternatief24 en Groen erin slagen om Vandenberghes stoel te doen wankelen. Het zou in het rode bastion Bredene zonder meer een Olympische prestatie zijn. Des te meer in een verkiezing ‘nieuwe stijl’ waarin stemmen niet langer verplicht is en het stemmenkanon van de grootste lijst sowieso het initiatief krijgt…

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

” name=”spellmarker612″ style=”border-bottom-width:2px; border-bottom-style:dotted; border-bottom-color:red”>https://widgets.verkiezingsdienst.anp.nl/be24/CK/web/tp04ul/index.html?initial=X35002″>

Verkiezingsuitslagen Europees