Na de verkiezingen: Brecht Warnez houdt stand met CD&V en blijft vechten voor platteland in Brussel

Brecht Warnez is een heuse stemmenkampioen voor CD&V. © GF
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Brecht Warnez (CD&V) is erin geslaagd zijn zitje in het Vlaams Parlement te behouden. Hij haalde voor de kieskring West-Vlaanderen maar liefst 17.518 stemmen! Dat is één derde méér dan in 2019. “Ik ben geen roeper en geen ruziemaker”, stelt Warnez. “De kiezers weten dat ik in Brussel pleit voor een eerlijker verdeling van de centen en dat ik vecht voor het platteland.” De andere vier Wingenaars raakten niet verkozen.

CD&V blijft in Wingene voor het Vlaams Parlement de grootste partij (36,3%), maar boet 1,6% in vergeleken met 2019. Dat is een beter resultaat dan provinciaal (min 5,5%). Vlaams Belang (24,1%) en Vooruit (8,8%) winnen terrein ten koste van Open VLD (min 4,2%). NV-A houdt stand op 17%. In de Kamer groeit het Vlaams Belang naar 26,6%, voor N-VA (22,8%), CD&V (22,4%) en Vooruit (13%). Open VLD houdt nog 5,7% over.

De Wingense kandidaten Martine Devisscher (7de opvolger Vooruit), Pieter-Jan Verhoye (3de opvolger N-VA) en Aïssa Wambeke (9de opvolger Open VLD) maakten op voorbaat amper geen kans. Carla Willaert (2.074 stemmen) stond voor het Vlaams Parlement op de vijfde plaats voor PVDA, ook een onverkiesbare plaats. “Ik had maar zo’n 300 stemmen verwacht“, reageert Willaert. “Ik ben tevreden dat links vooruit gegaan is.” Martine Devisscher houdt een goed gevoel over aan haar 3.162 stemmen (Kamer). “Voor oktober zal ik nog intenser campagne voeren”, belooft ze. Voor Aïssa Wambeke (1.532 stemmen) waren het bij Open VLD haar eerste stappen in de échte partijpolitiek. De tegenvallende resultaten ontmoedigen haar niet. “Ik ben een ideologische liberaal en blijf me inzetten voor de partij.” Bij NV-A toont Pieter-Jan Verhoye zich ‘content’. “Zo’n resultaat doet deugd.”

Samen met de Wingense kandidaten trekken we vijf conclusies:

1. “Ruzie maken loont niet”

“De enige grote les uit deze verkiezingen – en dat meen ik echt – is het feit dat kiezers een bloedhekel hebben aan ruziemakers”, maakt Brecht Warnez duidelijk. “Ik doe serieus aan politiek. Ik wil verbinden, problemen oplossen en niet polariseren .“

2. “Financiering West-Vlaanderen uit balans”

“Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.993 euro aan Antwerpen”, berekent Warnez. “Die financiering is volledig uit balans. Landelijk West-Vlaanderen verdient meer centen en meer respect. Daarvoor heb ik een duidelijk plan klaar dat ik zal verdedigen in Brussel.”

3. “Tandem Depraetere-Rousseau werkt”

“Vooruit-boegbeeld Melissa Depraetere is onder zeer ondankbare omstandigheden aan haar campagne begonnen, maar toonde zich bescheiden én gedreven”, vindt Martine Devisscher (Vooruit). “Dat Conner Rousseau meer dan 75.000 stemmen haalt, stemt me blij. Een andere vaststelling: alles draait vandaag blijkbaar om migratie.”

4. “Stevige basis voor 13 oktober”

“De NV-A-resultaten vormen een stevige basis voor de lokale verkiezingen in oktober”, vindt Pieter-Jan Verhoye. “Onze kerntaken zullen we blijven verzorgen: welvaart, veiligheid, mobiliteit en dorpsidentiteit .“

5. “Gevaarlijke tendens: stemmen voor de partij alléén”

De Wingense burgemeester Lieven Huys (CD&V) is bezorgd om de toenemende verrechtsing. “Een land besturen met extremen komt nooit goed”, stelt hij. “Het Vlaams Belang is een partij zonder gezicht. Die kiezers geven geen naamstemmen, maar lijststemmen. Het maakt niet uit wie op die lijst staat, mét of zonder niveau. Als kiezers niet meer stemmen op mensen in wie ze écht vertrouwen hebben, is dat een gevaarlijke tendens.”

Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees