De partij neemt het de meerderheid vooral kwalijk dat er na acht jaar leegstand van de gebouwen Hanekop nog altijd geen beweging is in dit dossier. “Hanekop is een kankerplek geworden in onze stad”, zegt gemeenteraadslid Mieke Van Hootegem.
Op de gemeenteraadszitting van vorige week maandag vroeg ze al hoe het mogelijk is dat de gebouwen van het voormalige veevoederbedrijf Hanekop nog altijd niet zijn opgenomen in het leegstandsregister. Burgemeester Kris Declercq (CD&V) heeft haar toen geantwoord dat de maatschappelijke zetel van Hanekop pas in 2015 werd opgeheven op dit adres, en dat de gebouwen nu dus wél zullen worden opgenomen in het register.
Maar N-VA is met dit antwoord niet tevreden : “Uit dit dubieuzeantwoord moeten wij opmaken dat het stadsbestuur allerlei excuses zoekt. Men kan blijkbaar niets aan de situatie veranderen of is het veeleer een kwestie van niet willen? Hoe is het toch mogelijk dat het bestuur gedurende die 8 jaren van leegstand geen beweging kon krijgen in dit dossier? Dat zet uiteraard kwaad bloed bij de bedrijfsleiders die actief zijn aan de Kop van de Vaart”, aldus nog Mieke Van Hootegem.
“Nog geen enkel resultaat !”
“N-VA heeft het stadsbestuur hierover al verscheidene keren aangesproken, precies omdat de bedrijfsleiders bezorgd waren over de toekomst van de Kop van de Vaart. Zou de economie daar moeten wijken voor recreatie en wonen? Telkens opnieuw verzekerde de burgemeester dat het college prioriteit gaf aan de economische activiteiten. Maar wij stellen vast dat er weinig of niets ondernomen wordt. De resultaten van alle werk- en overleggroepen leverden tot op vandaag niets op. De Kop van de Vaart ligt er nog even verweesd bij als acht jaar geleden. De infrastructuur is er nog 19de- eeuws en de leegstand van de site Hanekop is een rotte plek die elke economische ambitie de kop lijkt in te drukken.”
“Met een dergelijke, weinig attractieve uitstraling wordt de bedrijfsleiders alle ambitie en creativiteit ontnomen om te investeren in de toekomst. Maar ook nieuwe bedrijven met watergebonden activiteiten worden ontmoedigd. Wordt het niet de hoogste tijd dat de leden van het stadsbestuur het achterste van hun tong laten zien? Wat is hun effectieve visie over de Kop van de Vaart? Wat is het resultaat van de vele gesprekken met de bedrijfsleiders? Welke initiatieven liggen er op tafel om de haven op korte termijn tot een eigentijdse en vooral duurzame economische pool te maken? Of heeft de coalitie nog steeds de wilde droom van een reconversie van de Roeselaarse haven naar Leuvens model ? Dit idee werd geopperd tijdens de opening van het ondertussen ter ziele gegane Infopunt “Stadsvernieuwing” in de voormalige Nationale Bank. N-VA verwacht een duidelijke visie van de meerderheid, in het belang van iedereen.”
Burgemeester : “Economische roeping staat voorop”
Burgemeester Kris Declercq (CD&V) reageert : “Het kanaal is altijd al een belangrijke economische bedrijfsas geweest: dit blijft ook in de toekomst zo. Dus de economische roeping staat duidelijk voorop.”
“Daarom moeten de ontwikkelingen rond het kanaal best verzoenbaar zijn met die economische roeping. Dit kan al door bepaalde rustpunten voor fiets, picknick, evenementen, wat wij mee ondersteunen en ook al vorm gegeven hebben : zitbanken, straks meer groen, plaats voor campers, initiatieven als RSL Jazz …”
“Wat dan concreet de gebouwen Hanekop betreft : die zijn privé- eigendom en samen met eigenaars dient gekeken te worden welke invulling daarvoor kan gebeuren. Daarover vonden met eigenaars al diverse gesprekken plaats, waar we zoeken naar evenwicht tussen bedrijvigheid en recreatie : recreatie kan zolang dit echter in samenhang gaat met de economische bestemming als verweven functie. Exclusief wonen is hier op korte termijn echter geen optie, gelet op de economische hoofdbestemming.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier