Minister Hilde Crevits in Alveringem: “De 3,5 miljoen voor Stavele liggen opzij”
Vlaams minister Hilde Crevits was op maandag 20 mei op uitnodiging van de Alveringemse afdeling even in de Alveringemse deelgemeente Leisele. De minister vertelde dat de 3,5 miljoen voor beschermende maatregelen voor Stavele zeker zijn, dat ze denkt dat de provinciebesturen ook in de volgende legislatuur overeind blijven en dat ze tegen verplichte fusies is.
Iets na 9 uur reed de wagen van minister Crevits het domein van Leon & Leonie in Leisele op. Voor een blitzbezoek, dat wel. Omstreeks 10u45 wilde de minister immers terug zijn in haar thuisstad Torhout om er vijf kilometer te lopen. Van het royale ontbijt ter plekke pikte ze twee croissants mee. “Om vlotjes de eindmeet te halen.” Al is van de minister ook geweten dat ze een getraind loopster is.
Stavele
Hoe concreet de financiële middelen voor de aanleg van de dijk in Stavele zijn, vroegen wij de minister. Het Alveringemse schepencollege onder impuls van burgemeester Liefooghe, besliste enige tijd terug immers dat het zo niet verder kan dat Stavele tegenwoordig om de twee winters overstroomt.
Een extra dijk rond het dorp moet er komen, oordeelde de burgemeester, zelfs al zou de gemeente de kostprijs van naar schatting ruim twee miljoen euro zelf moeten financieren. Onder druk van de feiten in het najaar van 2023 – Poperinge, Roesbrugge, Reninge, Stavele, … kwamen toen al weer onder water – kwamen de Vlaamse én federale regeringen in actie. Nadat twee federale excellenties naar de westhoek waren gekomen, kwamen op zondag 12 november zonder camera’s ook minister-president Jan Jambon en minister Crevits naar Stavele.
“Strikt genomen is dit dossier niet mijn bevoegdheid, maar ik volg het mee op omdat het landelijk gebied van de westhoek mij nauw aan het hart ligt”, reageert Crevits. “Er staat 3,5 miljoen euro voor Stavele opzij. Alveringem kan daarop rekenen!”
Minister Crevits liet zich ook ontvallen geen voorstander te zijn van fusies. “Vrijwillig: ja, gedwongen: neen! Schaalvergroting riskeert minder goede dienstverlening voor de bevolking te zijn”, meent Crevits.
Boeren
Ook aanwezig in Alveringem was landbouwer, burgemeester en volksvertegenwoordiger Bart Dochy, duidelijk een pleitbezorger van het landelijk gebied. “De betogingen van de boeren hebben hun effect gehad”, sprak Dochy. “Ik ben trots op hen! Ze hebben Brussel het besef bijgebracht dat men wat meer rekening moet houden met deze grote sector.”
“Wat het stikstofdecreet betreft: dit was noodzakelijk voor de rechtszekerheid inzake bestaande vergunningen, maar wat mij betreft, moet het depositiebeleid zo spoedig mogelijk vervangen worden door een emissiebeleid. In de volgende regering willen wij daar goede afspraken over maken. En in tegenstelling tot minister Demir die ze probeerde af te schaffen, geloof ik in de rol en de meerwaarde van de Polders. De mensen van de Polder staan met hun laarzen in het water bij problemen, niet de administratie in het verre Brussel.”
Bart Dochy vertelde ook dat hij tot de laatste snik wil ijveren voor het openhouden van de laatste veemarkt van Vlaanderen in Rekkem. “Veemarkt de Lar situeert zich in een privé gebouw waar onder controle van een inspecteur voor dierenwelzijn enkel handelaren komen. Deze plek is cruciaal voor de sector, onder meer voor de contacten en prijsbepaling.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier