Tina Feys verlaat de Roeselaarse gemeenteraad en wordt daar opgevolgd door Koenraad Cracco. Hij heeft er een carrière van 40 jaar op zitten bij Rijkswacht en politie en hoopt ook in de Roeselaarse politiek zijn steentje te kunnen bijdragen.
Koenraad Cracco (61) is ondertussen gepensioneerd en verloor zes jaar geleden zijn echtgenote in een ongeval. Hij is pa van een zoon, stiefzoon en stiefdochter. “Ik groeide op in Roeselare, maar ik trok al vroeg naar de Rijkswachtschool, dat viel toen nog onder militair bewind. Een deel van mijn latere jeugd was ik dus niet meer vaak in Roeselare.”
“Er is politiegeweld. Door, maar ook tegen de politie”
Eens afgezwaaid van school was hij onder meer in Sint-Denijs-Westrem, Brussel en Kieldrecht aan de slag. “In Kieldrecht bevond de kerncentrale van Doel zich op ons werkingsgebied.” Daarna keerde hij terug naar West-Vlaanderen om in eerst in Tielt tweede commandant te worden en vervolgens op het hoofdkwartier in Roeselare vijf jaar de coördinatie van operaties en inlichtingen te verzorgen. “Onder meer voor de veiligheid op Rock Torhout stonden we mee in. Ook het analyseren van de misdrijven behoorde daar tot onze taken.”
Geweldbeheersing bij politie
In 1995 keerde hij terug naar Brussel waar hij tot 2016, toen hij met pensioen ging, lesgever en coördinator werd van de dienst die politiegeweld moest helpen beheersen. Dat bleef hij na de politiehervorming in 2001 ook. “Als je in het veld hebt gestaan, heb je een andere kijk op de veiligheidsdiensten dan de modale burger. Er is geweld door de politie, maar ook vaak tegen de politie. Meestal volgt er een onderzoek en ik wacht dat af om mijn oordeel te vellen.”
Koenraad is na zijn imposante carrière terug in Roeselare en huist in de Seringenstraat. Hij stapte bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in de politiek. “Ik ben pas na mijn pensioen lid geworden van Vlaams Belang. Ik heb ook een Vlaamse opvoeding gekregen, maar door mijn job kon ik me niet eerder engageren.”
Historische lectuur
In zijn woonkamer hangt een portret van Domien Cracco (1790-1860), de Vlaamsgezinde priester die ook nog in het Klein Seminarie lesgaf. “Als priester kan het geen rechtstreekse voorvader zijn van mij”, lacht Koenraad. “Maar alle Cracco’s zijn hier familie van elkaar. Rond het jaar 1700 zijn hier drie broers Cracco neergestreken uit wat nu het Italiaans sprekende gedeelte van Zwitserland is. Twee broers hadden geen kinderen, de derde broer wel. Hij had er maar liefst 21 kinderen met drie vrouwen. Van daaruit zijn de vele Cracco’s in het Roeselaarse allemaal afkomstig.”
Koenraad zal ook in de politieraad zetelen en hoopt veel op te steken van Immanuel De Reuse en Filip De forche. “Dat zijn mannen met ervaring. Zelf interesseren thema’s als mobiliteit en openbare veiligheid en gezondheid me enorm.” In zijn vrije tijd leest Koenraad veel. “Meestal historische werken Je zou verschieten hoe actueel ze soms nog zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier