Mercedes Van Volcem (Open VLD) slikt tweet over ontslag Theo Francken in

Redactie KW

De Open VLD-politica liet in een twitterbericht verstaan dat wat haar betreft N-VA-staatssecretaris Theo Francken best vervangen zou worden.


Vlaams parlementslid en Bruggelinge Mercedes Van Volcem (Open VLD) zorgde donderdag voor enige commotie, toen zij zich als lid van de Vlaamse meerderheid in een tweet achter de eisen van de Waalse oppositiepartijen schaarde en hierdoor publiek instemde met de vraag om het ontslag van de nieuwbakken federale N-VA staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

Die wekte de woede op van de Waalse oppositie, omdat hij zich op facebook de vraag stelde wat de economische meerwaarde is van migranten uit Marokko, Congo en Algerije. Eerder al kreeg hij kritiek omdat hij aanwezig was op een verjaardagsfeestje van VMO-stichter en collaborateur Bob Maes en omdat in een mailtje naar Vlaams Nationalistische Vrienden (VNV’ers) een ‘homofobe’ uitspraak deed, waarin hij als straf voor ‘verklikking’ een nachtje met holebi-activist Christian Dutoit suggereerde.

Mercedes Van Volcem (Open VLD) slikt tweet over ontslag Theo Francken in


De oppostie eiste meteen het ontslag van Theo Francken, maar ook bij de meerderheidspartijen waren sommigen ‘not amused’. “De uitspraken van Theo Francken kunnen niet door de beugel”, zette Mercedes Van Volcem, Vlaams parlementslid uit Brugge op Twitter. “Als liberaal keur ik dat expliciet af. Wat mij betreft moet hij vervangen w.” Van Volcem haalde haar tweet vrij snel na het publiceren offline, Open VLD zit nu eenmaal mee in de federale regering, maar de boodschap was toch al opgepikt.

“Ook ik vind zijn gedrag als liberaal niet kunnen: als hij verder wil functioneren als staatssecretaris moet hij afstand nemen van die uitspraken”, aldus Van Volcem. Open VLD zit samen met N-VA in de federale en de Vlaamse regering. Donderdagnamiddag was er in de Kamer een debat over de uitspraken van Theo Francken.

“Het politiek debat moet niet over mijn tweet gaan”, aldus nog Mercedes Van Volcem. “Wel over Theo Franckens uitspraken !”

(SVK/FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier