“Ik ben benieuwd of ze mij na de regeringsvorming nog altijd heilig gaan verklaren.” Melissa Depraetere blijft nuchter bij de vele complimenten die ze toegeworpen krijgt. De nieuwe leading lady van West-Vlaanderen (dixit Sander Loones) blikt openhartig terug op de rollercoaster van de voorbije maanden. Over de Vlaamse formatie klinkt ze verrassend overtuigd. “Het is onze plicht om deze coalitie te doen slagen.” Ook federaal ziet ze plots kansen …
Melissa Depraetere klinkt wat hees, als we afspreken in koffiebar Valeir in Harelbeke. “De weerbots van enkele hectische maanden”, zegt de 32-jarige interim-voorzitter van Vooruit. “Ik heb ook wat koorts gehad. In de campagne was er geen tijd om te rusten, maar ook na de campagne blijkt er geen tijd te zijn. (lacht) Nu goed: liever zo dan aan de kant te moeten staan. Ik ben blij dat we mee onderhandelen. Dat is onze plicht tegenover onze kiezers.”
First things first. Bent u de nieuwe leading lady van onze provincie, zoals N-VA-kopstuk Sander Loones vorige week op deze pagina’s liet vallen?
“Haha, dat was een mooi compliment van een collega die ik erg waardeer. Wellicht klopt het ook voor een stuk, als je kijkt naar het aantal voorkeurstemmen. Heel eerlijk: ik had stiekem gehoopt op 35.000 stemmen. Het zijn er bijna dubbel zoveel geworden (64.000, red). Dat is ongelooflijk. Het harde werk heeft geloond.”
De vele lof die u krijgt, is opvallend. Wie houdt u met de voeten op de grond?
(droog) “Wie? Ikzelf. Dat is mijn karakter. Ik heb weinig last van ego. Maar het is inderdaad wel opvallend. Sommige mensen hebben mij bijna heilig verklaard. Ik ben benieuwd of ze dat nog gaan doen na de formatie. Want dat wordt het moeilijkste van allemaal: twee regeringen vormen.”
Dat CD&V-kopstuk Hilde Crevits nog net iets populairder is, steekt dat? U was snoeihard voor haar beleid.
“Maar neen, dat steekt niet. Ik ging daar ook van uit, dat Hilde de populairste zou blijven. Zij had vorige keer 130.000 stemmen, hé. Dat zij nog altijd veel stemmen haalt, is omdat mensen haar waarderen als oprechte en authentieke politica. Ik ook trouwens. Maar zij is wel 50.000 stemmen kwijt. Dat is omdat haar partij geen goed beleid gevoerd heeft. Vlaanderen kent al tien jaar een rechtse regering. Gevolg: de wachtlijsten in de zorg lopen op, de kinderopvang loopt in het honderd, enzovoort. Ik hoop dat zij dat verlies ziet als een signaal dat er een ander beleid moet komen.”
“Ik verkies iedereen boven Bouchez. Zelfs Jan Jambon”
Akkoord dat de kans wel groot is dat u straks samen in de Vlaamse regering zit?
“Het is voorbarig om over namen te spreken, maar ik ga akkoord dat de meest evidente coalitie die met N-VA, CD&V en Vooruit is. Voor elke andere coalitie heb je immers vier partijen nodig. Ik ga duidelijk zijn: wij zijn een van de winnaars van de verkiezingen. Ik vind het daarom onze plicht om deze coalitie te doen slagen. Dat moet lukken, maar natuurlijk niet aan eender welke prijs.”
Wat moet N-VA-voorzitter Bart De Wever op tafel leggen om Vooruit te overtuigen?
“Een socialer beleid. En dan kijk ik vooral naar de departementen welzijn en onderwijs. Bart De Wever weet heel goed dat daar verandering moet komen. Wat wij niet gaan doen, is elk domein een beetje bijschaven. Wij willen grondig hervormen.”
Kan dat met Jan Jambon als minister-president?
“Ik ga geen veto’s stellen, maar dat zou niet evident zijn. Jan Jambon is het gezicht van de vorige, asociale regering. Als je daarmee een breuk wil maken, kies je beter voor een andere leider.”
Liever Loones dan Jambon?
(lacht) “Dat is een ambetante vraag, maar omdat ik weet dat je gaat aandringen: ja, liever Loones dan Jambon. Nu goed: het is aan N-VA om die keuze te maken.”
Is het sowieso aan N-VA om de minister-president te leveren?
“Dat vind ik wel. N-VA is de grootste partij en dus is het logisch dat zij de minister-president leveren. Kijk naar de Vivaldi-regering. Dat de premier (Alexander De Croo, red.) maar van de zevende partij komt, is zeker een belangrijke verklaring voor het uitblijven van sommige grote akkoorden. De premier had onvoldoende politiek gewicht om bijvoorbeeld de fiscale hervorming erdoor te duwen.”
(lees verder onder de foto)
Volgens uw partijgenoot Conner Rousseau zou u een ideale viceminister-president zijn. Denkt u dat ook?
“Wij hebben veel mensen die geschikt zijn om minister te worden. Dat ik ergens een rol zal spelen, is goed mogelijk. Maar op welk niveau dat zal zijn, weet ik nog niet. Ik heb geen voorkeur. Het is aan de volgende voorzitter, dus wellicht aan Conner, om straks de ministers aan te duiden.”
In onze provincie haalt uw partij zowat 16 procent van de stemmen. Over heel Vlaanderen is dat maar 13 procent. Kan u daarmee tevreden zijn?
“Bijna 14 procent. En ja, ik ben daar tevreden mee. Wij hebben een ongelooflijk moeilijk jaar achter de rug. Maandenlang werd er alleen maar geschreven over gedoe. Toch zijn we erin geslaagd om vooruit te gaan – voor het eerst in twintig jaar. (denkt na) Ik ga niet ontkennen dat wij een jaar geleden droomden van 16 procent over heel Vlaanderen. Maar na wat er allemaal gebeurd is, was dat geen realistische ambitie meer. West-Vlaanderen was trouwens ook vorige keer al onze beste provincie. Dat heeft zeker te maken met onze sterke lokale afdelingen.”
Heel eerlijk: ik had stiekem gehoopt op 35.000 stemmen. Het zijn er bijna dubbel zoveel geworden
Vlaams Belang is hier de grootste partij geworden. Wat denkt u daarvan?
“Dat doet pijn. Ik was wel opgelucht toen bleek dat N-VA en Vlaams Belang geen meerderheid zouden behalen. Meer zelfs: dat was voor mij de belangrijkste conclusie van de hele verkiezingsdag. Was dat wel het geval, dan zou de druk op N-VA groot zijn om die piste te verkennen. (denkt na) Maar ik denk niet dat al die mensen bewust voor het programma van Vlaams Belang gekozen hebben. (fijntjes) Zij hebben eigenlijk geen programma. Het toont volgens mij vooral aan dat veel mensen kwaad zijn. Dat ze zich niet gehoord voelen.”
Denkt u dat echt? Zou het niet kunnen dat veel mensen heel bewust stemmen voor het anti-migratieprogramma?
“Dat zal zeker meespelen. Dat heb ik ook gemerkt op huisbezoeken. De mensen zijn kwaad over wat er allemaal fout loopt op vlak van migratie. Maar wat mij ook opvalt: dat is vooral een issue in gemeenten waar er weinig migranten wonen. In gemeenten met veel diversiteit kwam dat minder ter sprake.”
Houthulst kwam zo in the picture.
(knikt) “Als je vanuit je zetel in Houthulst beelden ziet van Brussel, waar mensen op straat slapen, waar er veel criminaliteit is, enzovoort, dan is het logisch dat je daar bang voor bent. Dat dat naar hier zou overwaaien, is een terechte vrees. Maar Vlaams Belang maakt daar misbruik van. Zij poken die vrees op, maar hebben zelf geen enkele oplossing. Dat is mijn grootste verwijt aan hun adres. Ze spreken altijd over een migratiestop, maar ze weten zelf niet hoe ze dat gaan realiseren.”
(lees verder onder de foto)
Uit onderzoek blijkt dat er een samenhang is met scholingsgraad. Vlaams Belang scoort beter in gemeenten met meer kortgeschoolden. Hoe zou dat komen?
(blaast) “Dat is een moeilijke vraag. Misschien zijn sommige mensen iets vatbaarder voor ongenuanceerde boodschappen op sociale media? Misschien halen zij iets minder hun informatie van de klassieke media? Maar goed: eigenlijk doet dat er niet toe. Het gaat erom dat mensen kwaad zijn en daarmee moet je aan de slag. Dat gaan we ook moeten doen in een volgende regering.”
Zijn er in uw omgeving mensen die voor Vlaams Belang stemmen?
“Niet dat ze mij gezegd hebben. (lacht) Vroeger wel, maar vandaag ga ik ervan uit dat ze voor mij gestemd hebben.”
Waarom hebt u amper drie dagen na uw sterke score beslist om geen voorzitter te blijven?
“Omdat dat nooit mijn ambitie was. Ik ben voorzitter geworden toen Conner ontslag nam. Op zijn uitdrukkelijke vraag. Ik heb dat gedaan voor de partij. Maar ik had al snel voor mezelf uitgemaakt dat ik geen kandidaat zou zijn bij een goed resultaat voor Conner op 9 juni. Bij een slechte score voor hem was ik wel kandidaat geweest. Niet vanuit het hart, maar vanuit het hoofd. Ik ga mijn partij nooit in de steek laten. Maar met Conner staat er nu een prima kandidaat-voorzitter klaar.”
Is er niemand die aan uw mouw trekt om toch verder te doen?
“Net daarom heb ik die beslissing zo snel aangekondigd. Ik wou niet dat mensen aan mijn mouw gingen trekken. Of dat er voortdurend speculaties zouden zijn. Een voorzitter moet vooral een manager zijn. Dat is een taak die mij minder ligt. Ik wil met inhoud bezig zijn. Dingen gedaan krijgen, dáár haal ik voldoening uit.”
“De vrouwen moeten de shit opkuisen en als alles weer goed gaat, is het weer aan de jongens”, tweette schrijfster Bieke Purnelle. Is dat een pijnlijke waarheid?
“Soms is dat zo, ja. Maar niet in mijn situatie. Ik beslis zélf om niet verder te doen. Dat vrouwen zelf hun keuzes maken, is toch ook belangrijk? En ik blijf de partij mee leiden, hé. Ik ga zowel de Vlaamse als de federale onderhandelingen doen.”
Laten we eens naar het federale niveau kijken. Is het écht denkbaar dat uw partij in een regering stapt met N-VA, CD&V, Les Engagés en MR?
(resoluut) “Ja. Op voorwaarde dat de inhoud goed zit. Is het een evidente samenstelling? Neen. De inhoudelijke verschillen tussen deze partijen zijn vrij groot. Maar ik vind wel dat we het moeten proberen. De vraag is of iedereen bereid is om over zijn schaduw heen te springen.”
Bent u daartoe bereid? De vier andere partijen zijn eerder centrumrechts. Zij gaan niet plots een links beleid voeren.
“Wij zijn daartoe bereid, maar we gaan niet toegeven op onze kernpunten. De focus moet liggen op het versterken van de koopkracht én we gaan niet besparen op de gezondheidszorg. Dat moet duidelijk zijn van bij de start. Wij gaan enkele prioriteiten naar voren schuiven, zoals we ook in Vivaldi gedaan hebben. Misschien moet elke partij dat doen: enkele punten naar voren schuiven en voor de rest elkaar iets gunnen. Dan kan het lukken, volgens mij.”
Denkt u niet dat de PS binnen enkele maanden, als iedereen de uitslag alweer vergeten is, weer op het toneel zal komen?
“Dat denk ik niet, neen. Ik heb met Paul Magnette gesproken en hij was redelijk overtuigd van zijn standpunt. De PS verliest op zich niet zo veel, maar er is wel een duidelijke centrumrechtse keuze in Wallonië. Het is moedig dat de PS dat erkent. Al maakt dat het niet makkelijker voor ons.”
Premier De Wever of premier Bouchez (MR): wie verkiest u?
“De Wever. Ik verkies iedereen boven Bouchez. Ik zou zelfs Jan Jambon verkiezen. (lacht) Bouchez heeft Vivaldi vier jaar lang stokken in de wielen gestoken. Ik ben dat niet vergeten. Hij heeft eigenhandig de fiscale hervorming gekelderd. Dat heeft mij echt kwaad gemaakt. Die hervorming had ervoor gezorgd dat werkende mensen elke maand meer netto zouden overhouden.”
Is het denkbaar dat we een regering hebben tegen september?
“Een Vlaamse regering wel, ja. Maar ik ga daar geen deadline op kleven. Het is vooral belangrijk dat we een goed uitgewerkt akkoord hebben.”
Laatste ding: volgt u de Instagram-stories van uw man op de voet?
“Oei, neen. Daar heb ik geen tijd voor. Hoeveel stories post die niet, zeg?”
Dat het tijd is om aan de kinderen te beginnen, lazen we vorige week.
(verbaasd) “Echt waar? Hij is daar de voorbije dagen dikwijls mee bezig. Dat is begonnen met een uitspraak van hem in Dag Allemaal. Dat we na de verkiezingen over kinderen zouden nadenken. Ik had hem nochtans gevraagd om daar zo weinig mogelijk over te zeggen, want anders wordt dat heel publiek. Hij heeft het toch gedaan en daarna krijg je heel wat reacties. Mijn moeder was al bezig haar kinderpark weer uit te zetten. (lacht) Maar er zijn ook mensen die hem sturen dat hij beter een andere vrouw zou zoeken. Dat ik veel te veel met politiek bezig ben. Enfin, voor mij is het nog geen uitgemaakte zaak, dus ik kan daar weinig over zeggen.”
Cobbaert & Casteleyn
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier