Los onze waterproblemen op: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken

In november 2023 werd de Westhoek getroffen door zware wateroverlast. (foto Belga) © BELGA
Phebe Somers

We stemmen zondag niet alleen voor Vlaanderen, België en Europa… maar ook voor West-Vlaanderen. Wat politici in Brussel – en Straatsburg – beslissen, voelen we tot bij ons. Wij stelden dan ook een West-Vlaamse eisenbundel samen, waarover negen partijen nu kleur bekennen. Eis nummer 6: los onze waterproblemen op.

Water: bron van leven. Maar ook van miserie. In de zomer staat het grondwaterpeil te laag en moet gouverneur Decaluwé steevast een oppompverbod uitvaardigen. Vorige winter liep de halve Westhoek dan weer wekenlang onder water na hevige regenval. En ook de kwaliteit van ons water daalt. West-Vlaanderen heeft van alle Vlaamse provincies het grootste aantal meetpunten waar de concentratie nitraat de alarmdrempel overschrijdt. Slecht voor het milieu, maar ook voor onze drinkwatervoorziening.

CD&V

“Iedereen herinnert zich de wateroverlast van vorig jaar. Mede onder impuls van CD&V zal er 80 miljoen geïnvesteerd worden om het IJzerbekken beter te wapenen tegen overstromingen. Er komen ingrepen op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld in Stavele in het kader van een Weerbare Westhoek en dat samen met de polders en de provincie als waterwegbeheerders.”

Groen

“Groen wil de komende tien jaar fors investeren in een sponslandschap. Dat wil zeggen dat we zorgen voor grond en bodems die water beter doorlaten. We beschermen woningen en eigendommen door specifieke overstromingsgebieden te voorzien waar het water geen schade maakt bij mensen thuis. Daarnaast zorgen we voor natuurherstel en grondwaterbescherming.”

L99

“Onze regio wordt geconfronteerd met zowel droogte als overstromingen, waarbij de Franse waterafvoer een extra uitdaging vormt. Deze problemen oplossen, vereist een multidisciplinaire aanpak, waarbij zwaar wordt geïnvesteerd in infrastructuur voor wateropslag en het uitbaggeren van waterwegen op verschillende schalen. Bovendien is een internationale samenwerking essentieel.”

N-VA

“Onze provincie wordt bedreigd door zout én zoet water. De stijgende zeespiegel en de overstromingen in de Westhoek bewijzen dat. Een extra investeringsplan voor onze Westhoek werd beslist door de Vlaamse regering en moet verder versterkt worden. Daarmee kunnen we onder andere dijken verhogen en versterken en onze waterwegen beter uitbaggeren.”

Open VLD

“De zomer van 2023 heeft duidelijk gemaakt dat de waterproblemen moeten aangepakt worden. Een goede samenwerking met Frankrijk is daarbij cruciaal. Natuurlijke overstromingsgebieden en het maximaal opvangen van water zullen een onderdeel moeten vormen van de oplossing. Dat zal ook kansen bieden voor onder meer de landbouwsector.”

PVDA

“De problemen met droogte en overstromingen zijn een rechtstreeks gevolg van de klimaatopwarming. Die effecten worden nog eens versterkt door de massale verharding. De betonstop van de Vlaamse regering is een asociaal verhaal geworden ten nadele van jonge mensen die dromen van een woning, terwijl bouwpromotoren wél nog vergunningen krijgen. Dat moet radicaal anders.”

Vlaams Belang

“De schade door de hevige regenval is mede een gevolg van de jarenlange achteruitstelling van onze provincie. Het IJzerbekken werd al sinds 2010 niet meer gebaggerd… We willen ook meer en intensievere samenwerking tussen West-Vlaanderen, Henegouwen en Noord-Frankrijk als het gaat over de overstromingen in de Westhoek. Alleen kunnen we dit niet oplossen.”

Voor U

“Door de klimaatverandering zal het noodzakelijk zijn ons te beschermen tegen overstromingen. Voor U wil een bouwverbod in overstromingsgebieden en extra aandacht voor het creëren van bufferbekkens die dan kunnen dienen als waterreservoir bij droogte.”

Vooruit

“De overstromingen in de Westhoek van eind vorig jaar hebben voor veel schade en ellende gezorgd. We zullen steeds vaker met zulke extreme weerfenomenen geconfronteerd worden. We moeten ons hier dus veel beter tegen wapenen met collectieve klimaatoplossingen. Tegelijk moeten we ervoor zorgen dat mensen wel degelijk vergoed worden voor de schade.”

Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.