Zo stemde Zedelgem: Team Burgemeester verliest twee zetels, maar blijft afgetekend de grootste

Groot feest in De Otter bij Annick Vermeulen en haar team. © HV
Redactie KW

Ook de inwoners van Zedelgem trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Zedelgem.

In Zedelgem behoudt Team Burgemeester de absolute meerderheid ondanks een verlies van twee zetels. N-VA, Vlaams Belang en Vooruit winnen elk een zetel, Groen verliest een zetel.

Burgemeester Annick Vermeulen blijft met stip de populairste met 3.320 voorkeurstemmen, maar levert er in vergelijking met 2018 bijna 1.500 in. dat is deels te verklaren door de tegenvallende opkomst (63,1 procent). Schepenen Stijn Timmerman (1.245 stemmen) en Peter Haesaert (1.241 stemmen) stellen het in de top drie elk met een derde van haar stemmen.

“De Zedelgemse kiezer heeft ons voor het beleid van de voorbije zes jaar beloond”, vat burgemeester Annick Vermeulen het eindresultaat van 17 zetels samen. “We zijn erg tevreden met dit resultaat, gezien er geen stemplicht meer was, en de uitslag nog meer onzeker bleef. De sympathie voor onze partij voelde goed tijdens de campagne. Ik ben al mijn kiezers oprecht dankbaar. We hebben opnieuw de absolute meerderheid om ons beleid verder te zetten, met enkele nieuwe gezichten in de gemeenteraad en het schepencollege.”

De twee zetels die Team Burgemeester moet prijsgeven (van 19 naar 17 zetels), slepen oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang in de wacht. N-VA met lijsttrekker Niko Larock stijgt van drie naar vier zitjes, Vlaams Belang met op kop Dominiek Sneppe gaat van twee naar drie. “De opkomst laag vrij laag met 63% van de Zedelgemse kiezers, maar toch lijken de Zedelgemnaars voldoende tevreden over het gevoerde beleid van de meerderheid”, analyseert Niko Larock. Hij is gematigd tevreden, want hij zag liever een “echte nieuwe wind in de gemeenteraad waaien.” Hij is samen met Emma Casteleyn, Ann Pattyn en Fangio Vierstraete verkozen voor de gemeenteraad. Voor Vlaams Belang zullen normaal Dominiek Sneppe, Koen Lannoo en Gerda Buffel de drie zetels in het halfrond opnemen.

GROEN en Vooruit wisselen elkaars zetelaantal. GROEN moet één van de twee zetels afstaan. Wellicht zetelt lijsttrekker Paul Braem in de gemeenteraad. Vooruit van kopman Gunther Descheemaecker krijgt er een collega bij. Joke De Craemer is de tweede verkozene.

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad