Zo stemde Wervik: Vooruit blijft grootste partij

Vooruit blijft de grootste partij in Wervik, en vierde dat goed. © Kristof Desmet
Redactie KW

Ook de inwoners van Wervik trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Wervik.

Met acht zetels blijft Vooruit de grootste partij. De partij van burgemeester Youro Casier verliest wel één zetel. De andere meerderheidspartij CD&V verliest ook één zetel en strandt op vijf zetels. Die twee partijen samen komen dus uit op 13 van de 25 zetels. Dat lijkt geen werkbare meerderheid om zes jaar lang comfortabel de stad te kunnen besturen. Meer dan waarschijnlijk komt N-VA mee in de meerderheid. Het gaat één zetel vooruit en telt er nu vier. Hun populaire lijsttrekker Sanne Vantomme was goed voor maar liefst 1.111 voorkeurstemmen.

Tijd nemen

Team 2030 van kandidaat-burgemeester Bert Verhaeghe is alvast de grote verliezer. Ze vallen terug van zeven naar vier zetels. Vlaams Belang is anderzijds de grote winnaar. Het nam voor de allereerste keer deel en behaalt vier zetels.

“We zijn tevreden dat we de grootste partij blijven”, reageert Youro Casier (Vooruit). “Over mogelijke coalities zal ik nog geen uitspraken doen. We zullen rustig de tijd nemen om de gesprekken met de andere partijen te voeren”

Sterke oppositie

Daarvoor heeft men veertien dagen tijd. “We wachten sowieso het initiatief van de grootste partij Vooruit af”, aldus Bercy Slegers (CD&V) in een eerste reactie. “Er is in Wervik duidelijk een ruk naar rechts gebeurd.” Die ruk naar recht komt van het Vlaams Belang. “Vier zetels is een succes”, reageert lijsttrekker Sarah T’Joens. “We zullen sterke oppositie voeren de komende zes jaar.

“We zijn tevreden met de zetelwinst voor N-VA”, aldus lijsttrekker Sanne Vantomme. “Het is aan Youro Casier om initiatief te nemen”.

Bert Verhaeghe en zijn partij kregen zware klappen. “Vier zetels is voor Team2030 een ontgoochelend resultaat”, reageert hij. “We zullen een grondige analyse maken.”. Gemeenteraadsleden Steve Dejan en Nino D’Hellem zijn niet langer verkozen

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad