Zo stemde Veurne: team8630 is de grootste partij van Veurne, Dirk Kesteloot op weg naar de sjerp

Het stadhuis van Veurne. © JT
Redactie KW

Ook de inwoners van Veurne trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Veurne.

Met alle stemmen geteld is de verkiezingsuitslag in Veurne volledig. Met een score van 37,3% of 9 zetels is de nieuwe stadslijst team8630 (CD&V, N-VA en onafhankelijken) aan zet om een coalitiepartner te kiezen. Lijsttrekker Dirk Kesteloot haalt 1.048 voorkeurstemmen en lijkt zo op weg naar de sjerp. Of hij in zee zal gaan met Veurne Plus (8 zetels), de partij van huidig burgemeester Peter Roose, is bijzonder twijfelachtig. “Momenteel is het nog te vroeg om te bepalen wie onze coalitiepartner wordt en zullen er eerst onderhandelingen volgen”, aldus lijsttrekker en mogelijk toekomstig burgemeester Dirk Kesteloot in een korte eerste reactie.

Het ligt dus voor de hand dat de bal in handen is van nieuwkomer VoeVeurne, dat 5 zetels behaalde. Lijsttrekker Fre Devos is in elk geval bijzonder opgetogen met het resultaat. “We mikten op drie zetels en hoopten op vier zetels, maar het zijn er vijf geworden! Nu gaan de poppen aan het dansen. Vandaag (zondag, red.) gaan we absoluut geen akkoord ondertekenen. Als het om louter postjespakkerij gaat, sluiten we geen deal! Als we tot een akkoord komen, dan willen we onze accenten leggen, de speerpunten van ons programma doordrukken met de daaraan gekoppelde budgetten. Daar zullen we de nodige tijd voor nemen. In geen geval stappen we in een slecht akkoord. We zijn liever de kleine garnaal in de oppositie dan dat we worden opgegeten als grote kreeft.”

Lijsttrekker en burgemeester Peter Roose scoorde met Veurne Plus 31,5%, goed voor 8 zetels. Dat is een zetel meer dan in 2018, al waren er nu twee zetels extra te verdelen. “Wij blijven zeker on speaking terms om een goede coalitie te kunnen vormen”, zegt Peter Roose. “Maar meer kan ik daarover momenteel niet kwijt.”

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad