Zo stemde Torhout: CD&V blijft aan de macht (en maakt zelfs nog een sprong vooruit)

Het stadhuis van Torhout. © JS
Redactie KW

Ook de inwoners van Torhout trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Torhout.

In Torhout heeft de CD&V van burgemeester Kristof Audenaert en Vlaams minister Hilde Crevits een klinkende overwinning behaald. Met alle stemmen geteld, stijgen de christendemocraten met ruim tien procent tot 55,4%, een absolute meerderheid van 18 op de 27 zetels, een vooruitgang met vier.

Dat gaat vooral ten koste van Groen, dat een serieuze dreun incasseert en van vier zetels terugvalt op één (van 14,5 naar 7,1%). Daarmee behaalt die partij nauwelijks meer dan de nieuwe formatie Trots op Torhout, die met 6,5% een zetel binnenhaalt. Vooruit zakt lichtjes (van 14,4 naar 12,9%), maar behoudt zijn drie zetels.

In de hoek waar de klappen vallen, zit ook N-VA dat van 21,3 naar 18 % zakt en van zijn zes zetels er maar vier overhoudt. De absolute stemmenkampioen is Kristof Audenaert met liefst 3.276 stemmen. Hilde Crevits haalt 1.819 voorkeursstemmen. (JS)

Burgemeester Kristof Audenaert (CD&V): “Deze zege voor mijn partij overtreft alle verwachtingen. Ik moet er even van bekomen. Ik besef het nog niet helemaal. Ik had gehoopt op een absolute meerderheid van 15 zetels op de 27, maar het zijn er 18 geworden, wat ongelofelijk is. Uiteraard ben ik ook bijzonder blij met mijn vele voorkeurstemmen bij een opkomst van uiteindelijk maar 65%. Hier scoor ik met 3.276 stemmen nog hoger dan de 3.064 in 2018, toen er stemplicht gold. Ik ben een gelukkige man.”

Eva Maes (N-VA) ziet haar partij terugvallen van zes naar vier zetels. “Uiteraard ben ik ontgoocheld. Maar ik ben sportief genoeg om CD&V geluk te wensen met de grote overwinning. Weinig zullen dit gedacht hebben. Feit is dat we met onze partij niet beloond zijn voor het constructief oppositie voeren. Dat is jammer, maar het is wat het is. CD&V heeft de absolute meerderheid ruim behaald en dus wacht er ons opnieuw de oppositie. We zullen sowieso hard ons best blijven doen.”

Bertrand Vander Donckt (Groen): “Een achteruitgang met drie zetels – van vier naar één – dat komt heel hard binnen. We hadden met veel scenario’s rekening gehouden, maar niet met dit. Zo’n klap! Vooral omdat we vanuit de oppositie heel hard gewerkt hebben. We zullen binnen onze partij de situatie nu grondig evalueren en proberen te achterhalen waar het fout gelopen is. Ik wil ons hoe dan ook een waardige verliezer tonen en CD&V feliciteren met het prachtige resultaat.” (JS)

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad