Zo stemde Roeselare: Kris Declercq houdt meer dan stand, Vlaams Belang gaat bijna 10 procent vooruit

Bij CD&V - lijst burgemeester maken ze zich alvast op voor een flink feest. © stefaan beel
Redactie KW

Ook de inwoners van Roeselare trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Roeselare.

Kris Declercq en CD&V – lijst burgemeester hebben goed standgehouden in Roeselare. Zijn partij verliest 1 procent én 1 zetel, maar beperkt voor de rest de schade. Ze eindigen op 38,9 procent. Vlaams Belang werd vooraf als de grote uitdager gezien en dat is ook gebleken. Immanuel De Reuse en co maken een sprong van maar liefst tien procent en vier extra zetels.

N-VA begon aan de verkiezingen met ambitie, maar Dieter Carron en co verliezen voorlopig ruim twee procent en een zetel.

Vooruit en Lokaal Liberaal blijven ongeveer status quo en behouden hun zetelaantal. Daarmee ziet het er naar uit dat de huidige bestuursmeerderheid ook de komende zes jaar aan zet is. Het initiatief is alvast aan Kris Declercq. Verwacht wordt dat er snel witte rook is.

Groen bengelt achteraan met nog amper één zetel over van de drie.

Voor Kris Declercq een opluchting, want de afgelopen maanden was hij vooral bevreesd voor Vlaams Belang. “Deze uitslag is een bevestiging voor ons beleid”, klinkt het in een eerste reactie en analyse. “We zijn echter niet blind voor de bezorgdheden van de vele Vlaams Belang-kiezers. Dat zijn ook mijn zorgen. Daar gaan we mee aan de slag.”

Immanuel De Reuse had gehoopt om de grootste te zijn met Vlaams Belang, maar kan zich uiteindelijk wel vinden in de sprong voorwaarts. “We zijn nu de tweede grootste partij”, aldus Immanuel die nu op een rechts beleid in Roeselare hoopt. “Ik hoop dat de democratische hygiëne zal meespelen en dat er een ernstig gesprek komt met kandidaat-burgemeester Kris Declercq. Heel wat van onze aangebrachte punten werden deze campagne opgepikt door CD&V. De Roeselarenaar heeft ons als tweede grootste partij gekozen, hopelijk resulteert dat eindelijk in een rechts beleid voor Roeselare.”

Bij N-VA had men vooraf gehoopt om een zetel extra te hebben. Uiteindelijk hebben ze er eentje minder. Een onverwachte uitkomst. “We hopen toch te kunnen tonen aan Kris Declercq dat we een goede coalitiepartner kunnen zijn voor een rechtser beleid in Roeselare”, aldus Dieter Carron.

Alle partijen in Roeselare gaan iets achteruit, de winst wordt integraal opgesoupeerd door Vlaams Belang. Maar het is Groen dat het hardst geraakt is: van 9,6 procent naar 5,1, maar vooral ook van drie naar één zetels. Die zetel zal ingenomen worden door lijsttrekker Bert Wouters: “Dit is gewoon de harde realiteit”, klinkt het.

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad