Zo stemde Oostrozebeke: partij van burgemeester Luc Derudder blijft aan de macht

Het gemeentehuis van Oostrozebeke. © JC
Redactie KW

Ook de inwoners van Oostrozebeke trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Oostrozebeke.

Waar het zes jaar geleden een nipte strijd was tussen Oostrozebeke.nu (toen nog CDV) en Inspraak.nu liggen de kaarten nu anders. Met alle stemmen uit de drie telbureaus geteld behaalt Oostrozebeke.nu dit keer 58 procent van de stemmen en stijgt ze dus 7 procent.

Inspraak.nu, de partij met als kopvrouw Marleen Lefebre, haalt 26 procent van de stemmen. Een terugval van maar liefst 22 procent. Nieuwkomer Vlaams Belang behaalt 16 procent van de stemmen.

Dat vertaalt zich dat in 12 zetels voor de partij van de burgemeester, vijf voor Inspraak.nu en twee voor nieuwkomer Vlaams Belang. “We zijn uiteraard heel tevreden met deze uitslag”, reageert Luc Derudder, die 1.539 voorkeurstemmen haalt en dus burgemeester blijft. “Er zijn minder mensen komen stemmen, maar we hielden toch stand en zijn er zelfs een beetje op vooruit gegaan. Het was ook afwachten wat het zou geven met een derde partij in het speelveld, maar ik ben vooral blij dat we onze absolute meerderheid behouden. Mijn goed gevoel in aanloop naar de verkiezingen is gelukkig bevestigd.”

Impact Vlaams Belang?

Marleen Lefebre reageert teleurgesteld: “Ja, dit is niet fijn uiteraard”, zucht ze. “We kunnen Oostrozebeke.nu alleen maar feliciteren. Ze hadden een paar grotere stemmenkanonnen dan wij, zo blijkt. Ook op de Ginste scoren ze sterk en ze hadden ook veel jeugd op de lijst. Op sommige plaatsen lag het aantal stemmers ook flink lager, dus wellicht heeft dat ook een impact gehad en Vlaams Belang heeft ook wat stemmen van ons afgesnoept.”

Glenn Coppens van Vlaams Belang is dan weer blij dat zijn partij in de gemeenteraad terecht komt en twee zetels krijgt. “Een mooi resultaat om voor het eerst op te komen”, glundert hij. “Met een onbekende lijst en minder bekende namen is dat wel fijn om te zien. We gaan ons best doen om goede oppositie te voeren.”

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad