Zo stemde Middelkerke: Lijst Dedecker is meerderheid kwijt maar sluit samenwerking met Vlaams Belang niet uit

Jean-Marie Dedecker klinkt strijdvaardig. © BELGA
Redactie KW

Ook de inwoners van Middelkerke trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Middelkerke.

Alle stemmen zijn geteld in Middelkerke. Lijst Dedecker, die in de huidige legislatuur 14 van de 25 zetels haalde, speelt er twee kwijt. Dat betekent dus dat Jean-Marie Dedecker de meerderheid kwijt is, maar evenwel aan zet. Vanmorgen gaf hij nog aan dat hij zou stoppen, als hij geen burgemeester zou worden. Zijn partij Lijst Dedecker haalt 43,6 procent tegenover 37,3 procent voor de partij Respect. Vlaams Belang haalt 8,4 procent, N-VA 6,7 procent. VoorGrootMiddelkerke hinkt achterop met 4,2 procent.

Opvallend: Dedecker haalt 3.243 voorkeursstemmen. Zes jaar geleden waren er dat nog 3.000 meer. Toen haalde hij 6.285 voorkeursstemmen. Voor een coalitie kijkt hij naar alle partijen. Hij sluit daarbij een samenwerking met Vlaams Belang niet uit. “Alles is een optie. Ik sluit niemand uit en praat met iedereen”, zegt Dedecker aan VRT. Toch lijkt een coalitie met N-VA moeilijk. “Zij hebben met modder gegooid en dat doet pijn. Zeker omdat ik de partij in juni nog heb gered in West-Vlaanderen. Ik kan vergeven, maar vergeten is moeilijk.” Ook een coalitie met de partij Respect is geen evidentie volgens Dedecker. “Dat zijn drie partijen samen, dus qua programma is dat puzzelen.”

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad