Zo stemde Lichtervelde: CD&V houdt stand tegen project DURF van verenigde oppositie

Het gemeentehuis van Lichtervelde. © KDS
Redactie KW

Ook de inwoners van Lichtervelde trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Lichtervelde.

Ria Beeusaert-Pattyn kan burgemeester van Lichtervelde blijven. Haar partij Respe&ct 8810 (CD&V) haalt 60,1 procent van de stemmen, goed voor 13 van de 21 zetels. In 2018 haalde CD&V nog 52,6 procent van de stemmen.

Opvallend: ondanks de lage opkomst van 67 procent haalt schepen Steven Bogaert meer voorkeurstemmen dan in 2018: met 1.310 rode bolletjes moet hij nipt de burgemeester laten voorgaan. Zij haalde 1.447 voorkeurstemmen, bijna 400 minder dan in 2018. Toen kwamen wel 6.783 Lichterveldenaars stemmen, nu waren het er 4.937. “We halen een fantastisch resultaat”, reageert Steven Bogaert. “Met 12 nieuwe mensen op de lijst gaan we 8 procent vooruit. We kunnen nu ook heel wat jonge mensen kansen geven. Over mijn persoonlijke score ben ik heel content. De kiezer heeft over mijn werk geoordeeld en zegt eigenlijk doe maar zo voort.”

De nieuwe lijst DURF, die bestaat uit oppositiepartijen SOMM, N-VA en Open VLD, is er dus niet in geslaagd de jarenlange heerschappij van CD&V te doorbreken. “Ik ben verbaasd over de opkomst, die bedroeg amper 67 procent”, reageert lijsttrekker Johan Vandenbussche. “Ik ben wel tevreden over de campagne. We hebben immers een positief project. Al bij al blijkt het resultaat een status quo. Er zijn 3 zetels bijgekomen: 1 daarvan gaat naar ons en de andere naar respect8810. De democratie is hier de grote verliezer. Slechts twee derde van de kiezers zette immers de stap om te gaaan stemmen.”

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad