Zo stemde Knokke-Heist: bekijk hier de verkiezingsuitslag

Bert De Brabandere en Cathy Coudyser mogen zich stilaan de winnaars noemen. (foto PDV)
Redactie KW

Ook de inwoners van Knokke-Heist trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Knokke-Heist.

In Knokke-Heist zijn alle stemmen geteld. INZICHT: N-VA.CD&V mag zichzelf de winnaar mag noemen. In de parochiezaal in de Knokke-Heistse deelgemeente weerklinkt ‘We are the champions’ door de luidsprekers. Bert De Brabandere en Cathy Coudyser, co-lijsttrekkers, zijn opgetogen: “We zijn heel erg tevreden, en gaan rustig kijken met wie we gesprekken aanknopen. We gaan de programma’s bij elkaar leggen en zien wie op welke manier zou willen besturen”, zegt Bert De Brabandere.

Tussen de overige twee partijen ‘Gemeentebelangen’ en ‘JA!’ werd het een nek-aan-nek-race. Zij haalden respectievelijk 27,5 en 27,1 procent.

Opmerkelijk: Piet De Groote, de voormalige burgemeester is de stemmenkampioen met 2.919 voorkeursstemmen maar zal dat dus niet kunnen verzilveren met het burgemeesterschap. Hij gaf eerder vandaag al aan dat er sowieso moet onderhandeld worden. De Groote: “Ik ben enorm tevreden met dit resultaat. Het is toch wel indrukwekkend om met een hele nieuwe partij, quasi uit het niets, op 10 maanden tijd zo’n resultaat neer te zetten!”

Huidig burgemeester Jan Morbee wil nog niet reageren. Hij wil nog eerst een analyse maken van de cijfers.

Voor de andere partijen ziet het er niet zo goed uit: Vlaams Belang haalt zo’n 7 procent, dubbel zoveel als Vooruit-Groen. Oumanive moet tevreden zijn met 0,4 procent van de stemmen.

Vrouwelijke burgemeester?

Manu Desutter, burgemeester van Knokke-Heist van 1973 tot 1979 voor de toenmalige CVP (nu CD&V, red.) is blij: “CD&V maakt deel uit van dit winnende kartel en ik ben dus heel erg tevreden. Als CD&V’er stond ik natuurlijk erg achter Bert De Brabandere, maar ik gun Cathy Coudyser (N-VA’er op de kartellijst Inzicht, red.) zeker ook haar grote succes met voorlopig althans de meeste stemmen te halen op de lijst. Ze zou zo de eerste vrouwelijke burgemeester van Knokke-Heist worden!”

Cathy haalde effectief ook meer stemmen: dat zijn er 2.660 ten opzichte van 2.304 voor Bert De Brabandere.

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad