Zo stemde Jabbeke: ‘Verliezer’ CD&V aan zet

Het gemeentehuis van Jabbeke. © DC
Redactie KW

Ook de inwoners van Jabbeke trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Jabbeke.

Een historische stembusslag. Voor het eerst in decennia slaagde de verenigde oppositie er in om de absolute meerderheid van de CD&V te doorbreken. Het verruimde N-VA-Visie steeg van vijf naar zeven zetels. CD&V haalde 11 zetels van de 23, maar kreeg een handvol stemmen te weinig om die 12de zetel binnen te rijven. Welke partij hijst men straks aan boord?

Ontgoocheld

Het was verwacht, maar toch was het doorbreken van de absolute meerderheid van de CD&V toch weer een dubbeltje op zijn kant. De verenigde democratische oppositie behaalt net als de CD&V 11 zetels.

Frank Casteleyn en co zijn ontgoocheld dat die twaalfde zetel net niet behaald werd, maar mogen zich eigenlijk gelukkig prijzen dat het Vlaams Belang een zetel haalt. Daardoor hebben N-VA-Visie, Vooruit en Team 8490 samen ook maar 11 zetels. Beide blokken houden elkaar dus in evenwicht, wat meteen betekent dat CD&V en Frank Casteleyn aan zet is. En kan uitkijken welke partij zich het gemakkelijkst laat verleiden.

Praten met drie partijen

Voorzitter Mark Casteleyn geeft aan dat het aan stemmenkoning en burgemeester Frank Casteleyn is om maandag te onderhandelen met de andere partijen. “In deze tijden is het ook vreemd dat een partij de absolute meerderheid zou hebben. We gaan ervan uit dat de andere partijen ook het cordon sanitaire zullen respecteren en daarom zijn we inderdaad aan zet”, zegt CD&V-voorzitter Mark Casteleyn.

“We zullen met alle drie de partijen praten en kijken welke het best aansluit bij onze visie.” Het lijkt wel dat CD&V weinig zin heeft om met een sterke partner als N-VA-Visie (zeven zetels) in zee te gaan. Ilse Vandenbroucke, dissidente bij CD&V, gaf in het lijsttrekkersdebat reeds aan dat haar Team 8490 niet wil samenwerken met de CD&V. Het lijkt er dus sterk op dat men eerst bij Vooruit, ook goed voor twee zetels, zal aankloppen. “We zullen eerst dit intern bekijken, en dan zien we wel wat morgen brengt,” zegt lijsttrekker van Vooruit Faiza Karim Rajput. (P.A.)

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad