Zo stemde Ieper: Katrien Desomer neemt de sjerp over van Emmily Talpe

Katrien Desomer is de nieuwe burgemeester van Ieper. © gf
Redactie KW

Ook de inwoners van Ieper trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Ieper.

Team Ieper is geslaagd in het opzet, al was het wel een hele dag bijzonder spannend. De stadslijst van CD&V, Open Ieper en N-VA wou een absolute meerderheid en haalt die ook met 17 van de 33 zetels. In totaal kreeg de partij van lijsttrekker en burgemeester Emmily Talpe 8.001 stemmen, goed voor 46,8 procent van alle stemmen.

Vooruit, op dit moment nog in de coalitie met Open Ieper en N-VA, was de grote uitdager en wou koste wat het kost de absolute meerderheid breken. Dat lukte net niet. De socialisten stranden op 33,6 procent van de stemmen, wat hen 12 zetels in de gemeenteraad oplevert.

Net als Vooruit gaat ook Vlaams Belang vooruit. De partij van Nancy Six haalt 12,6 procent en mag straks drie leden afvaardigen in de gemeenteraad. Groen verliest één zetel en strandt op 5,4 procent. Opvallend: de huidige twee raadsleden van Groen raken niet herverkozen, het is Lieven Stubbe die stemmenkampioen is bij de groenen.

Ieper krijgt vanaf 1 januari ook een nieuwe burgemeester. Katrien Desomer, die als CD&V-kopvrouw lijstduwer was bij Team Ieper, kreeg 2.989 stemmen. Dat zijn er ruim 300 meer dan Emmily Talpe. Katrien Desomer reageerde ondertussen ook al op haar verkiezingsoverwinning. Haar reactie lees je hier.

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad