Zo stemde Ichtegem: Team Burgemeester wint nipt strijd van CD&V 8480

Het gemeentehuis van Ichtegem. © Coghe
Redactie KW

Ook de inwoners van Ichtegem trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Ichtegem.

Alle stembureaus zijn geteld: Team Burgemeester wint de verkiezingen in Ichtegem. De lijst van kopman Lieven Cobbaert haalt 32,8 procent en klopt daarmee net CD&V 8480 (31,2 procent). Het resultaat is goed voor 8 zetels. Burgemeester Cobbaert heeft ook het meest voorkeurstemmen: 1.590 in totaal. CD&V-lijsttrekker Frederiek Vermeulen strandt op de tweede plek met 1.486 stemmen. Ook zijn partij haalt 8 zetels. Oud-burgemeester Karl Bonny (CD&V) staat ook nog op het podium met 1.078 stemmen.

W.I.T. wordt weer de derde partij van Ichtegem. Ze verliezen wel meer dan 5 procent en stranden op 20,3. Lijsttrekker Dieter Debacker haalt het meeste stemmen van zijn lijst: 732 stuks. Vlaams Belang stijgt een stukje tot 10,7 procent en Vooruit verliest wat en haalt maar 4,9 procent meer.

De huidige coalitiepartners kunnen in principe verder met elkaar: Lijst Burgemeester (8 zetels, 1 meer dan bij de vorige stemming) en W.I.T. (5 zetels, 2 minder dan in 2018) halen weer een meerderheid.

CD&V 8480 haalt ook acht zetels (+1), Vlaams Belang twee zetels (+1). Vooruit verliest zonder Ann Deseintebein ook hun enige zetel.

“We zijn uiteraard tevreden dat we het vertrouwen van de kiezer krijgen om ook de volgende zes jaar het beleid verder te zetten. Morgen (maandag, red.) gaan we rustig bekijken welke opties er zijn”, zegt Cobbaert.

“Wij zijn de verliezers van de dag, en dat doet altijd pijn”, reageert Dieter Debacker van W.I.T. “We gaan zeker proberen te analyseren waar de oorzaak ligt. Wellicht deels in de afschaffing van de opkomstplicht, maar mogelijk ook door de polarisatie tussen cd&v8480 en Team Burgemeester van de voorbije maanden. We menen wel dat we in de huidige coalitie goed samengewerkt hebben, en we hopen uiteraard dat werk te kunnen verderzetten maar het initiatief ligt nu eerst bij Lieven Cobbaert.”

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad