Zo stemde Houthulst: Vlaams Belang stoot burgemeester absoluut niet van de troon

Het gemeentehuis van Houthulst. © ACK
Jos Remaut

Ondanks alle wind die er op voorhand geweest is rond het Vlaams Belang, boekt Lijst burgemeester een klinkende verkiezingsoverwinning : een score van maar liefst 68,2 % is goed voor 17 van de 21 zetels. Vlaams Belang moet tevreden zijn met 14,5 % en twee zetels.

Hiermee wordt door Lijst burgemeester overigens nog een flinke winst van meer dan 20 % neergezet tegenover het goeie resultaat van CD&V Plus in 2018.

Verliezers zijn N-VA (van 26,9 naar 12,5 %) en Vooruit (van 12,7 naar 4,8 %). Dat zijn ook net de partijen die iemand uit hun rangen zagen overstappen naar de Lijst burgemeester. Vooruit, dat nu nog in de meerderheid zit, verdwijnt straks helemaal uit de gemeenteraad, N-VA houdt nog twee van zijn zes zetels over.

Bij Vlaams Belang wordt de veelbesproken lijsttrekker Jackie Vercamer in voorkeurstemmen voorbijgestoken door Stefanie Sander. Beiden gaan naar de gemeenteraad

Jeroen Vandromme blijft dus burgemeester. Voor het schepenmandaat komen in principe de vijf verkozenen met de meeste voorkeurstemmen in aanmerking. Dat zijn Erik Verbeure, Tessa Vandewalle, Joris Hindryckx, Dries Delheye en Karlos Debouck. Er is nog niet geweten of zij allemaal dat mandaat zullen opnemen.

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad