Zo stemde Hooglede: Groep 21 wint na spannende strijd

Het gemeentehuis van Hooglede. © SV
Redactie KW

Ook de inwoners van Hooglede trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Hooglede.

Alle stemmen zijn geteld in Hooglede. Van meet af aan stond vast dat de strijd tussen de ‘big three’, met name Groep 21, Allen 8830 en Team Burgemeester nipt zou gaan worden. Groep 21, die nu in de oppositie zit in Hooglede, is net als in 2018 de grootste en behaalt acht zetels, weliswaar nipt gevolgd door Allen 8830 met zeven zetels. Frederik Demeyere en zijn ploeg stranden op de derde plaats.

Kristof Pillaert is vanzelfsprekend bijzonder tevreden. “Het was zoals verwacht erg spannend, zeker met Allen 8830. Op het einde werd er zelfs nog een hertelling gevraagd, waardoor er even wat onduidelijkheid was, maar wij hebben acht zetels en zijn de grootste. En dat was ook onze wens. Ik ben dan ook iedereen dankbaar voor de inzet. Met wie we in zee zouden willen gaan? We gaan niet vooruit lopen op de zaken. De komende veertien dagen gaan we nu in alle rust de mogelijkheden bekijken om een meerderheid te vormen.”

18 stemmen te kort

Het ziet er dus wel naar uit dat burgemeester Frederik Demeyere (Team Burgemeester) burgemeester af is. “Ik moet toegeven dat dit ons verrast heeft”, zegt hij. “Zeker aangezien we bij de huisbezoeken toch telkens heel positieve reacties kregen. We zijn weliswaar enkele stemmenkanonnen (Rita Demaré en Rik Vanwildemeersch, red.) kwijt, maar anderzijds hebben we veel gemotiveerde sterke nieuwe kandidaten kunnen aantrekken. Maar de kiezer heeft beslist. En spijtig genoeg kwamen we 18 stemmen te kort voor een zesde zetel.”

De resultaten liggen opvallend genoeg in de lijn van 2018, toen Groep 21 ook al de grootste werd, maar toen alsnog in de oppositie terecht kwam nadat CD&V en Allen 8830 de krachten bundelden. Dit keer is dat uitgesloten doordat de grootste partij automatisch twee weken als eerste de tijd krijgt om een nieuwe meerderheid te vormen. Groep 21 is eerst aan zet. Als hen dat niet lukt, gaat het initiatiefrecht naar Allen 8830.

Mogelijke partner

Of de burgemeester nog een rol voor hem weggelegd ziet in de nieuwe meerderheid? “Het is nu afwachten wat er op ons af zal komen, maar naar mijn aanvoelen zijn we met Team Burgemeester wel een mogelijke partner (Zonder de vijf zetels van Team Burgemeester kan noch Groep 21, noch Allen 8830 een meerderheid vormen. Tenzij die twee samen een nieuwe meerderheid vormen, al zou dat dan wel een heel ruime meerderheid zijn, red.).”

Nieuwkomer Vlaams Belang tot slot doet straks voor het eerst z’n intrede in de gemeenteraad met één zetel. Lijsttrekker Alexander Vandemaele: “Aangezien we nieuwkomers zijn, konden we niet verliezen en elke zetel was een winst. We zijn dan ook blij met de kans die we van de kiezer hebben gekregen en we zijn van plan om de komende zes jaar constructief oppositie te voeren.”

Dimitri Carpentier van Allen 8830 konden we zondag niet bereiken voor een reactie.

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad