Zo stemde Gistel: Gauthier Defreyne (Team Burgemeester) haalt de bovenhand en blijft aan zet, Vooruit wint één zetel

Het stadhuis van Gistel. © PM
Redactie KW

Ook de inwoners van Gistel trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Gistel.

De telling in Gistel, waar een opkomst van 67,5 procent is opgetekend, is compleet. Burgemeester Gauthier Defreyne en zijn Team Burgemeester blijft met tien zetels of 36,9 procent, de grootste. De partij stijgt net geen procent. Samen Gistel, de samenwerking tussen oppositiepartijen CD&V en Groen, strandt op 31 procent en acht zetels. Vooruit wint een zetel en gaat naar drie stuks, goed voor 14,1 procent. N-VA boert achteruit en zakt naar één zetel (9,1 procent of min 0,4 procent). Vlaams Belang haalt precies dezelfde score, maar gaat 1,2 procent vooruit.

Defreyne is dus opnieuw aan zet en gaf eerder al aan met dezelfde coalitiepartners Vooruit en N-VA te willen voortwerken als hij die kans zou krijgen. Dat lijkt nu opnieuw zo uit te vallen.

In 2018 vormden Open Vld (10 zetels of 35,8%), nu Team Burgemeester, samen met N-VA (2 zetels of 9,5%) en Sp.a (2 zetels of 12,2%), nu Vooruit, een coalitie. Gauthier Defreyne mocht zich met 1.282 voorkeurstemmen tot burgemeester kronen. CD&V (27% of 7 zetels) zat de voorbije zes jaar in de oppositie, samen met Vlaams Belang (7,9%) en Groen (7,2%), die elk één zetel hadden. (TVA)

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad